‘Iedereen heeft het over het aantal bedden op de IC, maar in de verpleeghuizen gaan mensen al dood’

Laten we goed voor elkaar zorgen. Dat is de warme achterliggende gedachte van ‘Niet alleen.nl’, het programma dat sinds vorige week op televisie is. Bert van Leeuwen kondigt allerlei prachtige, hartverwarmende initiatieven aan vanuit zijn eigen woonkamer en laat zien wat voor moois er allemaal gebeurt in den lande in deze coronacrisis. Maar er komen ook verdrietige verhalen binnen, zoals dat van Trudy, die haar moeder in het verpleeghuis niet meer kan bezoeken.

‘Iedereen heeft het over het aantal bedden op de IC, maar in de verpleeghuizen gaan mensen al dood’

Hartverwarmend

Mensen kunnen zelf hun verhaal delen via de site (www.nietalleen.nl) of via een telefoonnummer. Ik weet van achter de schermen: er wordt heel wat afgebeld. Veelal mensen die een luisterend oor nodig hebben. Of mensen die graag hulp willen bij boodschappen. Of kinderen die tekeningen willen sturen aan ouderen. Zoals ik al zei:  Hartverwarmend, echt waar.  

Verpleeghuis

Trudy, niet haar echte naam, had ook gebeld naar nietalleen.nl. In een paar steekwoorden staarde haar verhaal mij aan vanuit het Excel-sheetje. Ik besloot haar te bellen, misschien zouden we haar kunnen helpen. En dat deed ik. Maar ik moet je waarschuwen. Het verhaal van Trudy is niet zo hartverwarmend. Ze noemt het zelf eerder ‘verdrietig en machteloos’.

Ze heeft het over de situatie van haar moeder in een verpleeghuis in Brabant. In de negentig is zij, en licht dementerend. Ze werd een aantal jaren geleden opgenomen. Een prima plek en ze redde het goed. Mede omdat dochter Trudy minder ging werken en elke dag even bij haar moeder kon zijn. 
Tot corona. 

Glaasje water

De moeder van Trudy werd ziek. Corona, dacht men. Veel mensen in het verpleeghuis zijn ziek. Trudy schat dat de helft van de bewoners corona heeft. ‘Er sterven veel mensen. Het is zo verdrietig.’ Trudy krijgt sterk de indruk dat er te weinig aandacht is voor de mensen. ‘Ze krijgen minimale aandacht, want in die witte pakken op de kamer is een gedoe.’ 

En dat baart haar zorgen. Want hoewel haar moeder weer helemaal is opgeknapt, heeft ze het idee dat er te weinig personeel is om de mensen te geven wat ze nodig hebben. ‘Gisteren kon ik eindelijk met haar beeldbellen. Ik zag nergens een glas water staan. Terwijl mijn moeder zelf geen dorst meer herkent. Er moet soms iemand voor haar een glaasje water neerzetten. Ik heb haar dus via het scherm naar de koelkast gedirigeerd voor een glas appelsap. Maar ik vond haar al behoorlijk suf. Het zal me niks verbazen dat uitdroging voor deze mensen op de loer ligt.’

Mantelzorgers op bezoek

Het valt Trudy zwaar om haar moeder zo te zien. Ze kan nu elke dag met haar beeldbellen. ‘Maar mijn moeder is in de fase van aanraken, knuffelen, elkaar voelen. Die past bij haar dementie. Gisteren zei ze maar steeds: wat doe jij daar nou, waarom zit je op een scherm? Ik kan het haar niet uitleggen.'

'Wat ik graag zou willen is een versoepeling van de bezoekmaatregel voor mantelzorgers. De verpleegkundigen gaan ook elke dag naar huis, naar hun kinderen om de volgende dag weer terug te komen. Ik zou met liefde in quarantaine gaan, als ik in mijn moeders appartementje zou kunnen mantelzorgen zoals ik dat gewend was. Niet voor mijzelf, ik kom de dagen goed door. Maar het gaat me puur om mijn moeder. Uitdroging en vereenzaming zouden voor versneld overlijden kunnen zorgen. Dat wil ik voorkomen.’ 

Maatregelen

Trudy verwijst naar een artikel dat ze onlangs heeft gelezen in de Telegraaf. Het is haar uit het hart gegrepen. ‘Kabinet en experts van RIVM zeggen te beseffen hoe ingrijpend de maatregel is’, zegt Ko Heijboer in dit artikel. ‘Maar als ze zich er echt bewust van waren, zouden ze deze maatregel niet genomen hebben.’ Ook Ko heeft een geliefde in een verpleeghuis waar hij zich zorgen over maakt. 

Trudy hoopt met Ko op een versoepeling van de bezoekstop. ‘Iedereen is druk met de nieuwe maatregelen voor na 6 april voor de horeca en het onderwijs. Iedereen is druk met de hoeveelheid bedden op de IC. Maar voor de verpleeghuizen is nauwelijks aandacht. En daar gaan de mensen al dood.’ 

En vanavond om 19.00, als de persconferentie van het kabinet begint, dirigeert Trudy haar moeder via het scherm weer naar de koelkast. Voor een glaasje appelsap. 

Tjitske werkt meestal voor NieuwLicht, maar voorlopig buigt zij zich over de verhalen van #nietalleen