‘Ik ben niet de klokkenluider die zich kapot laat maken’

Victor van Wulfen werkte als F-16 piloot voor het ministerie van Defensie. Toen hij op de vliegbasis in Eindhoven kwam te werken, ontdekte hij een groot gebrek aan veiligheidsmaatregelen. Hij kaartte dit aan bij de leiding en verwachtte verbetering, maar in plaats daarvan werd hij psychisch voor gek verklaard en langzaam maar zeker de organisatie uitgewerkt.

‘Ik ben niet de klokkenluider die zich kapot laat maken’

“Ik was al F-16 piloot in dienst van Defensie, maar stopte met vliegen van F-16’s in 2006. Ik was namelijk gevraagd om de overstap naar vliegbasis Eindhoven te maken. Al snel merkte ik dat het daar schortte aan procedures en wettelijke verplichte regelgeving. Als luchtvaartbedrijf ben je namelijk verplicht om regelgeving en procedures schriftelijk vast te leggen. De vliegbasis had dat niet op orde. Daarnaast was er een gebrek aan training, kennis en vaardigheden bij veel leden van de bemanning en dit leidde tot gevaarlijke situaties.

Vals consult

In 2009 had ik een officieel gesprek met mijn leidinggevende over mijn constatering dat de veiligheidsprocedures zo goed als volledig ontbraken. Daarna ging ik op vakantie naar Zuid-Afrika. Bij terugkomst hoorde ik van een collega dat hij had gehoord ik onder psychiatrische behandeling stond. Toen ik in 2011 mijn medisch dossier opvroeg kon ik mijn ogen niet geloven. Er stond een consult in met een arts.

Tijdens die vakantie heeft een arts mijn medisch dossier dus vervalst met onjuiste informatie. Het consult kon helemaal niet plaatsgevonden hebben, ik was immers aan de andere kant van de wereld.

Klacht

Victor van Wulfen als F16-piloot

Ik heb een klacht ingediend, maar de inspectie militaire gezondheidzorg concludeerde dat er geen sprake was van onzorgvuldig medisch-inhoudelijk handelen en stelde mij daardoor in het ongelijk. Ik heb het hier niet bij gelaten en uiteindelijk ben ik in 2015 in mijn gelijk gesteld door de Onderzoeksraad Integriteit Overheid. In november 2019 ben ik ook in het gelijkgesteld door het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg dat onderkende dat mijn medisch dossier was vervalst. De desbetreffende arts is berispt, een veroordeling voor ernstig verwijtbaar handelen.

 

Victor van Wulfen: "Ik ben niet de klokkenluider die zich kapot laat maken. Ze hebben echt de verkeerde gekozen om het leven zuur te maken.”

Werkvloer

In 2016 keerde ik terug op de werkvloer. Dit keer bij de kustwacht. Bij mijn terugkomst stond ik bekend als de persoon die in het ongelijk is gesteld door de inspectie. Iemand die ongegronde meldingen heeft gemaakt. Er gingen verhalen rond dat ik een psychiatrisch patiënt was en dat ik in een ‘schijnwereld’ leef. Ik heb herhaaldelijk aangekaart dat ik me niet veilig voelde op de werkvloer, maar dat werd niet serieus genomen. Zelfs niet toen ik het rechtstreeks meldde bij de minister van Defensie.

Vliegverbod

In 2015 is mijn medisch dossier voor de tweede keer vervalst. Er werd verwezen naar de eerdere melding in 2009. Ik kreeg een vliegverbod, zonder dat ik eerst het gesprek heb kunnen aangaan met de leidinggevenden. Kort daarna heb ik zelf ontslag genomen, omdat Defensie alle zeilen bijzette om mij te beschadigen. Vertrekken was de enige optie om dat te voorkomen. In die tijd bleek dat de commandant van de vliegbasis in Eindhoven informatie over mij zocht in een dossier met niet minder dan 1700 e-mails.

Klokkenluider

Victor van Wulfen

Het is een open deur dat je leven totaal op zijn kop staat als je klokkenluider wordt, maar daar moet het niet over gaan. Het moet gaan over de problemen en de mensen die daar verantwoordelijk voor zijn. Niet over de klokkenluider zelf. We moeten de misstanden verhelpen, de mensen verantwoordelijk houden voor de problemen die ze in stand houden en voor het proberen kapot te maken van de melder.

In iedere klokkenluiderszaak zie je dezelfde patronen tegenkomen. Één daarvan is dat de klokkenluider als bliksemafleider fungeert voor de echte misstanden. Daarnaast worden er in klokkenluiderszaken schrikbarende hoeveelheden aan informatie achtergehouden die de klokkenluider zelf niet te zien krijgt.

Meer dan eens worden klokkenluiders door hun werkgevers publiekelijk voor (psychisch) gek verklaard, zodat de klokkenluider geen recht heeft van spreken en de misstanden in organisaties worden weggemoffeld. Als je namelijk te boek staat als iemand die psychisch niet in orde is, kan een organisatie dat als dekmantel gebruiken om je uit de organisatie te werken. 

 

 

Winnen

Ik denk weleens: ‘Laat het allemaal maar’. Ik ben alles kwijt en heb wat dat betreft niets meer te verliezen, maar nog wel veel te winnen. Ik ben publiekelijk voor gek verklaard. Mijn werk, mijn inkomen en mijn beroep zijn me afgepakt en dit kan ik niet meer ongedaan maken. Juist daarom moet ik door. Ik weet dat ik gelijk heb. Sterker nog: daar zijn keiharde bewijzen voor.

Het heeft ruim tien jaar geduurd, maar ik ben nu steeds meer aan de winnende hand. Na de tweede uitspraak van het Tuchtcollege heb ik genoeg bewijs. Er zal een claim gaan komen. Ook lopen er nog meer trajecten die iets kunnen opleveren waardoor ik het volledige dossier van Defensie in handen kan krijgen. Dat is misschien wel het belangrijkste. Ik ben niet de klokkenluider die zich kapot laat maken. Ze hebben echt de verkeerde gekozen om het leven zuur te maken.”

Meer lezen over klokkenluiders?

Klik dan hier voor onze dossierpagina over klokkenluiders.