Is samenwerking met FVD en PVV wenselijk voor christelijke partijen?

ChristenUnie en CDA zoeken toenadering tot FVD

Twee christelijke politieke partijen in Nederland, het CDA en ChristenUnie, zochten vorige week toenadering tot Forum voor Democratie. Hoe wenselijk is het als het CDA en de ChristenUnie zo’n stap zetten?

Is samenwerking met FVD en PVV wenselijk voor christelijke partijen?

De ChristenUnie deed dat aan de hand van Wouter Beekers. Hij is voorzitter van het Wetenschappelijk Instituut van de CU. Hij werd door NRC geïnterviewd naar aanleiding van een essay dat hij schreef. Hij schreef daarin over een nieuw nationalisme (o.a. van het FVD) wat een serieus antwoord verdiend.

Het interview met NRC haakte daarop aan. Beekers sprak daar onder meer over de mogelijkheid tot praten, en zelfs tot een optie om samen te regeren met de partij van Thierry Baudet. Iets wat altijd gevoelig lag. Tot nu toe hield CU eventuele samenwerking af, zowel landelijk als in de provincie en de gemeente. Bovendien wilde de partij in Europa niet in dezelfde fractie als FVD. Als directeur van het wetenschappelijk instituut van de CU is Beekers ‘de belangrijkste ideoloog’, schrijft NRC.

Beekers vindt dat het te sterk is uitgedrukt om te zeggen dat Baudet zich racistisch uitdrukt. “Hij speelt op de grens en dat vind ik niet minder gevaarlijk”, zegt Beekers wel. Samenwerking behoort toch tot de opties, omdat FVD en PVV “de stroming van het nieuwe nationalisme vertegenwoordigen.”

Segers neemt afstand

De leider van de partij, Gert-Jan Seegers, reageerde al snel afwijzend tegenover de suggestie van samenwerking met FVD. Op de website schreef hij: “Forum ondermijnt de rechtsstaat, partijleider Baudet houdt onvoldoende afstand tot racisme en hij trekt wetenschap en onafhankelijk onderzoek voortdurend in twijfel. Het is niet geloofwaardig ons daaraan te verbinden.”

Antonie Fountain is mensenrechtenactivist, lid van de ChristenUnie, en bevriend met Beekers. Hij was blij met de reactie van Segers. “Het is goed dat Gertjan direct afstand nam en dat duidelijk deed. FVD en PVV zijn geen haalbare partner, met name omdat ze discriminatoir zijn en de rechtsstaat bevragen. Dat is ook de reden dat we wel met D66 samen kunnen werken, een partij die mogelijk net zo ver van ons afstaat. Maar die sluit geen grote groepen mensen uit en ze ondermijnen de rechtsstaat niet.”

'Ik deel zijn zorg, niet zijn visie'

Samen met Beekers besprak Fountain een paar weken terug een eerste versie van het essay, gewoon aan de keukentafel. Ze kennen elkaar goed. “Maar ik deel zijn visie niet. Ik deel wel zijn zorg dat we een antwoord moeten vinden op nationalisme. Maar dat doe je volgens mij niet door Baudet gewoon gelijk te geven, door mee te gaan in zijn frame. Daar zit volgens mij het probleem.”

Volgens Fountain is de angst voor ‘de buitenlander’ hetgeen waar het nationalisme van Baudet en Wilders op drijft. Dat is te kort door de bocht, hoewel hij begrijpt waar de beweegredenen van Beekers vandaan komen. “Er is onzekerheid over de toekomst. Zijn er nog wel betaalbare woningen? Is er nog wel plek in het verzorgingshuis als er te weinig handen aan het bed zijn? Dat zijn terechte vragen”, denkt Fountain. Dat soort onzekerheden is een voedingsbodem voor nationalisme en populisme. “Maar er zijn niet teveel asielzoekers, er is te weinig sociale huur. Dat is het probleem van de huisvesting. De regering heeft te weinig gedaan om deze woningnood te voorkomen. Het is geen gevolg van asiel, daarmee marginaliseer een kwetsbare groep Nederlanders”, vindt Fountain.

Ook CDA zoekt samenwerking

Tegelijk werd bekend dat het CDA in Noord-Brabant een coalitie gaat vormen met FVD, VVD en eenmansfractie Lokaal Brabant. Ook bij het CDA ligt samenwerking met een populistische partij gevoelig. De laatste keer dat dit speelde, in 2010, kostte het een lang partijcongres voordat de knoop werd doorgehakt. Toen werd samenwerking met de PVV bewerkstelligd in kabinet Rutte-I, met de partij van Geert Wilders in de bekende gedoogrol.

Ook die christelijke partij maakt samenwerking niet alleen bespreekbaar, maar maakt het ook realiteit, al is het ‘slechts’ op provinciale schaal. Ook daar kwam kritiek, met de samenwerking in kabinet Rutte-I als schrikbeeld. Duidelijk is dat beide partijen bezig zijn de discussie over samenwerking te voeren, terwijl dat voorheen van tafel werd geschoven.

Volgens mij heeft Fountain gelijk als hij zegt dat er een groter, onderliggend probleem ligt onder het nationalisme. Bovendien is het gevaarlijk om samen te werken met een partij die de rechtsstaat ondermijnt en die zich discriminerend uitdrukt. Of op zijn minst de grens daarvan opzoekt.

Wat denk jij?

Is het wenselijk dat christelijke partijen samenwerking met nationalistische en populistische partijen als de PVV en FVD overwegen? Of zit er een onoverbrugbaar verschil tussen de ideologie van deze partijen en de christelijke partijen, waardoor samenwerking per definitie ondoenlijk en onwenselijk is?

Bekijk hier onze eerdere uitzending over christenen en populisme.