Jurjen ten Brinke over corona: 'Ik heb wel gedacht aan de toren van Babel'

De uitbraak van het coronavirus roept veel vragen op, die niet alleen maar betrekking hebben op ziekenhuizen en maatregelen. Vanuit de christelijke hoek wordt er verschillend nagedacht over de komst van dit nieuwe virus. Jurjen ten Brinke geeft zijn visie hierop.

Jurjen ten Brinke over corona: 'Ik heb wel gedacht aan de toren van Babel'

Beeld van corona

“Over het algemeen vind ik: We moeten op onze hoede zijn. Kennelijk is er iets ongrijpbaars en dan vinden we het eng. Harde cijfers zijn dat er veel meer doden vallen door kanker, zelfdoding en verkeer. Het is echt wel een hype die ook wordt aangewakkerd door de media. Met die andere oorzaken hebben we leren leven. Ziektes en honger hebben we geaccepteerd. Nu is er iets ongrijpbaars en zijn we opeens allemaal bang.”  

“Harde cijfers helpen mij om te relativeren: het is niet heel schokkend op wereldniveau. We proberen iets in onze macht te krijgen en omdat dat lastig lukt, krijgen we snel last van paniek. Ik kom wel mensen tegen die niet alleen op persoonlijk vlak bang zijn, maar ook zorgen hebben over de economie. Ik sprak gisteren iemand die zei: hoe moet dat allemaal als de economie instort?” 

“Ik denk dan juist: misschien heeft onze samenleving dat wel even nodig, dat we zien dat niet alle spullen uit China hoeven te komen, dat we niet alles onder controle hebben en dat de economie niet zaligmakend is. We lopen vast in onze regels. Als vliegtuigen met 20% van de mensen moeten opstijgen, omdat de vliegmaatschappij anders de rechten verliest – waar zijn we dan mee bezig? Daar komen we dan achter en dat is misschien wel heel goed.”

Oordeel van God?

“Ik zie het niet direct als een oordeel van God, maar ik heb wel gedacht aan de toren van Babel. De spraakverwarring die daar kwam, was ook een reactie van God op het idee van mensen dat ze machtig en groot zouden zijn en daarbij God uit het oog verloren. Zo zou je dat hier ook kunnen zien.”

Spiritueel gezien een wake-up call aan de mensheid: waar zijn jullie mee bezig?

“Ziekte kan een van de dingen zijn waardoor mensen aan het denken worden gezet. Dat God de keuze maakt om daar niet keihard op in te grijpen. Dat wij beseffen dat wij dus geen God zijn en dat we het leven niet in de vingers hebben. We hebben de beste IC’s van de wereld, maar dat is dus niet genoeg in ons kunnen. Want wat kunnen we doen als die vol zijn? Er 100 bijbouwen? Er zijn grenzen aan ons kunnen.”   

Leven we wat we belijden?

“Als we geloven dat de Bijbel waar is: maak je nergens zorgen over, want het is God die voor ons zorgt, dat soort teksten. Dan is het nu het moment om te kijken of die geloofsbelijdenissen standhouden. We zijn pelgrims op aarde – met een hoger perspectief. Hoe kan je dan als de dood zijn dat je corona krijgt? Als je gelovig bent, heb je als het goed is dat andere perspectief op de dood. Of je nou te maken hebt met kanker, of als het gaat over angst voor ongelukken of over corona. En tuurlijk doen we ook avondmaal in kleine bekertjes en ik heb ook mensen die niet naar de kerk komen omdat ze oud zijn en dat snap ik helemaal.”

Welk geluid kunnen we als christenen laten horen?

“Enerzijds: benader het rationeel.  Als je wat rationeler in het leven staat, kunnen harde cijfers je helpen. Anderzijds: het goede is dat we worden stilgezet. Dat we beseffen dat we als mensheid niet alles in de hand hebben en er hopelijk meer mensen zijn die gaan beseffen dat er iets hogers is.”