Koningsdag wordt ZorgHeldenDag?

Nu alle grote evenementen afgelast worden, moet ook Koningsdag eraan geloven. Voor kroegeigenaar Steven Vermaas is dit geen reden om bij de pakken neer te zitten. Hij wil op zaterdag 26 september in het hele land ’ZorgHeldenDag’ vieren. Om op die manier alle mensen te bedanken die nu in de zorg hard aan het werk zijn vanwege de uitbraak van het coronavirus.

Koningsdag wordt ZorgHeldenDag?

De kroegeigenaar uit Amsterdam krijgt veel reacties op sociale media. „We wachten nog op de goedkeuring voor een handtekeningenactie. De bedoeling was om 5000 handtekeningen te verzamelen en die aan de burgemeester te overhandigen. Maar de actie wordt erg snel vrij groot nu. We willen het ook niet beperken tot Amsterdam alleen, dan komt iedereen hiernaartoe en dat kan de stad niet aan. Het mooiste zou zijn als het hele land meedoet, van Brabant tot Friesland. We hebben de actie ook ondertekend namens het ’Volk van Nederland’,” meldt hij aan De Telegraaf.

Inkomsten

De horeca loopt door de coronacrisis een hoop inkomsten mis. Vermaas: „Het is zonde dat zoveel evenementen zijn komen te vervallen. De paniekfase bij veel kroegeigenaren is nu wel voorbij, merk ik. Het wordt geen topjaar, maar we moeten dit niet zomaar laten gebeuren. We moeten het proberen om te buigen naar iets moois.”

Mocht de actie een succes worden, dat betekent niet dat er gelijk een nieuwe nationale feestdag is. „Zo moeten we bijvoorbeeld hopen dat de vergunningen die we voor Koningsdag hadden, kunnen behouden," stelt Vermaas.

Koningsdag

De organisatie van Koningsdag in Maastricht liet eerder echter weten dat de koninklijke familie nog altijd welkom is om op een later moment Koningsdag te komen vieren in Zuid-Limburg. Of er dan door het hele land Koningsdag gevierd gaat worden is nog niet bekend.

Wat vind jij?

Wat vind jij belangrijker: een feestdag voor de zorg of voor de koning?