Nog meer bijzondere initiatieven voor thuiszitters

Onlangs plaatsten we een artikel over initiatieven die zijn opgezet voor kinderen die vastlopen in het onderwijs. Naar aanleiding hiervan kregen wij vele mails met daarin nog meer initiatieven. Hieronder een overzicht.

Nog meer bijzondere initiatieven voor thuiszitters

Safe College First School

Een van onze communityleden schreef: "Onze zoon gaat naar Safe College FIRST School. Een prachtig initiatief. Onze zoon heeft er heel veel baat bij. Gaat 5 dagdelen daarheen. Hij leert er weer in zijn kracht staan en onderneemt allerlei activiteiten, zodat hij geactiveerd wordt en weer plezier krijgt in dingen ondernemen."

FIRST School is met name geschikt voor jongeren waarbij het volgende van toepassing is:

  • Intensieve aandacht jongeren tussen de 12 en 18 jaar.
  • Jongeren met problemen of achterstand met betrekking tot gedrag, executie, zelfvertrouwen, complexe sociale omgeving, ADHD, ADD, ODD, Autisme spectrum,etc.
  • Onderwijs mijdende jongeren of jongeren met onderwijsuitval (tijdelijk/permanent).

Met name geschikt voor jongeren waarbij School/Onderwijs handelingsverlegen is.

Study Consultancy

Gertjan Huijbens mailde ons over Study Consultancy:

" Een indringende uitzending vanavond over thuiszitters, heb met veel belangstelling gekeken. Wij bieden met Study Consultancy in opdracht van het passend onderwijs (in Kennemerland) individuele begeleiding op maat aan thuiszitters. Dit doen we op kleine schaal en is soms niet eenvoudig, maar kan verrassende resultaten opleveren."

Storykids Academy Kortenhoef

Carola Pelder start binnenkort een bijzonder initiatief: "Ik open op 21 maart a.s. de Storykids Academy in Kortenhoef. Ook dit is een particulier initiatief. De Storykids Academy is een buitenschoolse leeromgeving voor hoogbegaafde kinderen van 5 - 12 jaar.  De kinderen die ik hier ontvang kunnen werken aan creatieve projecten.

Het doel is dat kinderen hier op speelse en creatieve wijze hun eigen stijl van communicatie verkennen en ontwikkelen, zodat zij trots kunnen zijn op hun eigen verhaal. Persoonlijke ontwikkeling, talentontwikkeling en plezier hebben gaan hier hand in hand."

De Combi - Ede

Bij De Combi in Ede kunnen jongeren terecht voor deeltijdbehandeling in combinatie met onderwijs. Op de behandellocatie in Ede wisselt de jongere dagdelen behandeling af met dagdelen school. De Combi is bedoeld voor thuiszittende jongeren van het voorgezet onderwijs met psychiatrische problemen als angst- en dwangstoornissen, stemmingsstoornissen of ontwikkelingsstoornissen.

We richten ons met de behandeling zowel op de jongere als op het gezin. Gemiddeld duurt de behandeling twaalf weken. De avonden, nachten en weekenden is de jongere gewoon thuis. Het onderwijs wordt in nauw overleg met de eigen school gegeven.

Bekijk hier onze uitzending over thuiszitters

Lees verder over thuiszitters

"Wat mij frustreert als schoolleider is dat ik niet de handvatten heb om mijn thuiszitters weer naar school te krijgen."

Nicole Lagendijk is teamleider onderbouw van de Vitusmavo in Naarden. Als schoolleider heeft ook zij te maken met thuiszitters. "Er is best wel geld en op papier is het mooi bedacht, maar in de praktijk werkt het in mijn beleving niet."

Lees hier het verhaal van een schoolleider

'Als moeder van een thuiszitter sta je constant in de overlevingsstand'

Marjolein Groot Koerkamp is algemeen bestuurslid van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht en was jarenlang moeder van een thuiszitter. Zij blikt terug op die tijd vol zorg, angst en twijfel.

Lees hiet het verhaal van een moeder

7 bijzondere initiatieven voor Thuiszitters

Als je kind niet naar school kan, hoop je als ouder op een goed alternatief. Deze bijzondere initiatieven bieden onderwijs of begeleiding voor thuiszitters.

Lees hier over meer initiatieven voor thuiszitters