Onderzoek naar duiveluitdrijving bij kinderen

De Tweede Kamer wil dat er een onderzoek komt naar duiveluitdrijving bij kinderen. Volwassenen die hier als tiener mee te maken kregen, zeggen psychische schade te hebben opgelopen door deze praktijken.

Onderzoek naar duiveluitdrijving bij kinderen

Dit werd bekend na onderzoek van tv-programma De Monitor en NRC. In een uitzending van afgelopen maandag was te zien hoe volwassenen terugkeken op hun behandeling. In een eerdere uitzending, van begin dit jaar, werd al aangetoond dat er ook in Nederland duiveluitdrijvingen bij kinderen plaatsvonden en dat er nauwelijks toezicht is op gesloten religieuze gemeenschappen.

Beschadigd zelfbeeld

Het kan leiden tot schadelijke gevolgen, zegt hoogleraar pedagogiek Micha de Winter tegen De Monitor. “Het is enorm intimiderend, een vorm van psychisch geweld. Het doet natuurlijk wat met het zelfbeeld van die kinderen. Je zegt namelijk tegen een kind: ‘jij bent bezeten door de duivel.’ Dat is wat je over jezelf leert.”

Tweede Kamerleden van D66, CDA, GroenLinks, SP, PvdA en VVD vragen daarom om onderzoek. Vera Bergkamp van D66 tegen NRC: “Het probleem van dit soort situaties is dat er geen meldingen zijn.” Er wordt door de Raad van de Kinderbescherming pas een onderzoek gestart, nadat er meldingen komen. Dat gebeurt niet, omdat ouders in de behandeling geloven en een kind uit zichzelf een melding maakt. Op die manier blijven, bijvoorbeeld duiveluitdrijvingen en eventuele gevolgen, onder de radar.

Wat denk jij?

Wat denk jij? Moet er meer controle komen op religieuze gemeenschappen, zodat de behandeling van kinderen in de gaten gehouden kan worden? Of valt het onder vrijheid van godsdienst?