Op zoek naar gerechtigheid in MH17-proces

Gisteren is in de streng beveiligde rechtbank op Schiphol het MH17-proces begonnen. Voor de nabestaanden van de 298 slachtoffers een belangrijk moment. Gerechtigheid is voor sommigen van hen essentieel om verder te kunnen.

Op zoek naar gerechtigheid in MH17-proces

Gisteren -maandag 9 maart- was de aftrap van het proces. Het OM, rechters, advocaten, nabestaanden en pers verzamelden zich in de rechtbank op Schiphol. 

Het OM verdenkt de vier verdachten Igor Girkin, Sergej Doebinski, Oleg Poelatov en Leonid Chartsjenko van betrokkenheid bij het vervoeren van de Buk-raket die MH17 neerhaalde. Met deze betrokkenheid worden ze verantwoordelijk gehouden voor de moord op de 298 inzittenden.

Pas over enkele maanden zal er inhoudelijk meer duidelijk worden over de betrokkenheid van de verdachten. Toch is het van start gaan van dit proces erg belangrijk voor nabestaanden.

Geen Russische steun

Op steun vanuit Rusland hoeven de nabestaanden niet te rekenen. Mochten de vier verdachten schuldig worden bevonden, dan is de kans klein dat ze uitgeleverd worden. Artikel 61 van de Russische wet verbiedt dat, aldus plaatsvervangend ambassadeur Boris Zhilko in gesprek met het AD.

Gerechtigheid van cruciaal belang

Onze collega's van Ik Mis Je maakten vorig jaar de uitzending '5 jaar na MH17' waarin nabestaanden en hulpverleners vertelden over hun verdriet. Ook werd er op de website van Ik Mis Je een artikel geplaatst over het belang van gerechtigheid. Zo vertelt Victor Jammers van Slachtofferhulp Nederland: ‘Mensen willen dat recht gedaan wordt voor het onrecht dat hen is overkomen. Dat geldt ook voor nabestaanden van slachtoffers van vlucht MH17.’

Ook Peter van der Meer vertelt over hoe wezenlijk bestraffing is voor hem. Van der Meer verloor zijn drie dochters en ex-vrouw op 17 juli 2014 bij de ramp met vlucht MH17. Gerechtigheid is voor hem van cruciaal belang. ‘Het kan niet zo zijn, dat iemand 298 mensen vermoordt en niet wordt berecht.’

Lees en kijk hier over '5 jaar na MH17'

Daders MH17 straffen: hoe belangrijk is dat voor nabestaanden?

Hoe belangrijk is gerechtigheid voor een rouwproces als je dierbare is vermoord? Als de daders van de ramp met vlucht MH17 worden bestraft, zal dat de nabestaanden zeker helpen, zeggen deskundigen. Maar wie te lang wrok blijft koesteren, kan het zichzelf soms extra lastig maken.

Lees verder bij Ik Mis Je

Uitzending: 5 jaar na MH17

Peter van der Meer verliest bij de ramp met de MH17 zijn drie dochters Sophie (12), Fleur (10) en Bente (7). Dick van Gasteren is een van de luchtmachtpiloten die de lichamen van de slachtoffers van de MH-17 ramp heeft teruggevlogen naar Nederland. Henk en Ineke Tournier leven een jaar lang toe naar hun wereldreis, waar ze ook Henks dochter gaan opzoeken.

Kijk verder bij Ik Mis Je