'Ik steek je neer' hoorden de Joodse voetballers

Amsterdamse vereniging Maccabi huurde beveiliging in na bedreigingen

Bij de Joodse zaalvoetbalvereniging Maccabi wordt bij ‘risicowedstrijden’ beveiliging ingezet. Dit naar aanleiding van een incident eerder dit seizoen. Een wedstrijd werd gestaakt na bedreigingen, waarna er een week later verder gevoetbald zou worden. Het team van Maccabi vroeg toen om beveiliging.

'Ik steek je neer' hoorden de Joodse voetballers

Eerder dit seizoen speelde de zaalvoetbaltak van Maccabi een wedstrijd tegen een andere Amsterdamse club. Tijdens die wedstrijden werden er bedreigingen geuit en er ontstonden er “schermutselingen”, aldus Maccabi-voorzitter David Beesemer. De wedstrijd werd gestaakt. Een week later werd de wedstrijd hervat. “Toen voelden de jongens zich zo onveilig om die hervatting te gaan spelen, dat er werd gevraagd om beveiliging.” Wat die beveiliging precies inhoudt laat Beesemer in het midden.

Incident

Dat is één keer gebeurd, zegt Beesemer. “In dat opzicht is het een incident. Maar recent is het wederom uit de hand gelopen. Zelfs dusdanig, dat we aangifte hebben gedaan bij justitie. Er zijn vermeende bedreigingen geuit, zoals ‘ik steek je neer’, of ‘we kennen jullie speelschema’. Op dat moment was er geen beveiliging. Dat ging weer een stap verder, dus hebben we besloten om aangifte te doen.”

Vorige maand kwamen er cijfers naar buiten dat het antisemitisme in Nederland toeneemt. Verder is het bekend dat Joodse instellingen, zoals synagogen en scholen al beveiliging nodig hebben. Volgens Beesemer is beveiliging voor zijn vereniging geen structurele oplossing. “Dan is het hek van de dam. Het kan niet de bedoeling zijn dat we net als bij synagoges en scholen permanente beveiliging nodig is, dan blijven we bezig.”

Voetballen met keppel

Maccabi is een grote vereniging in Amsterdam, met allerlei verschillende takken van sport. Tot nu toe werd de beveiliging alleen bij zaalvoetbal ingezet. Dat is niet gek, denkt Beesemer. “Bij onze zaalvoetbaltak speelt een vriendenteam, dat zijn vrome jongens. Ze lopen in het dagelijks leven met hun keppeltje op en die houden ze op tijdens het voetballen. Dat team heeft er specifiek last van.”

Beesemer hoopt tot een oplossing te komen met de club die betrokken was bij de laatste bedreigingen. “Ik sta achter de aangifte, maar als die jongens geschorst worden los je het probleem niet per se op. Ik ben nu in overleg met het bestuur van die andere club. Ik denk aan een soort buurtvaderinitiatief, waarbij beide clubs iemand meenemen naar de wedstrijden.”

Hoopvol

Ondanks de incidenten blijft Beesemer hoopvol: “Op bestuurlijk niveau is er niks aan de hand tussen beide clubs, de communicatie is goed. We hebben hetzelfde doel, dezelfde agenda: ervoor zorgen dat het niet meer voor komt.”

Bekijk hier onze tv-uitzending over antisemitisme terug.