Kunnen jongeren nog wel duurzame relaties aangaan?

Explainer

Honderden jaren lang leerden jongvolwassen elkaar kennen via hun sociale omgeving: de kerk, de sportclub, op school en het werk. Dat platform voor de liefde is de afgelopen jaren ingewisseld voor digitale platforms. Relatie Planet, Tinder of Roots zijn daar slechts enkele voorbeelden van. Je swipet en vindt iemand die wellicht bij je past. Als ie niet voldoet, dan swipe je verder. Maar wanneer heb je de ideale partner gevonden? En wat maakt iemand ideaal? Is de jeugd nog wel in staat om duurzame relaties aan te gaan?

Kunnen jongeren nog wel duurzame relaties aangaan?

Met de komst van digitale relatieplatforms is er volop mogelijkheid voor het vinden van een partner. Ondanks dat telt Nederland momenteel bijna 3 miljoen singles. Dat is 22% van de meerderjarige bevolking. Het CBS voorziet in 2047 zelfs 3,6 miljoen alleenstaanden op een volwassen bevolking van dan 15 miljoen mensen. Dat is één op de vier volwassenen. Is de keuze dankzij datingapps wellicht te groot?

In onze uitzending vertelt Sofie Rozendaal dat ze volop gebruik maakt van Tinder en noemt zichzelf een serial dater. Want waarom zou ze zich binden aan de een als er een swipe verder een beter exemplaar is? Er lijkt geen noodzaak tot kiezen te zijn.

Digitale nieuwsgierigheid

Wanneer je iemand hebt gevonden, die voldoet aan jouw ideale plaatje, of iets wat daar in de buurt komt; wat dan? In onze uitzending vertelt Lisa over de invloed van bijvoorbeeld Instagram op haar relatie. Heel de wereld kijkt en oordeelt mee. En tegelijkertijd bieden de vele platforms ook de mogelijkheid om verder te blijven kijken naar anderen. En soms is het gras dan groener.

Ook vindt Lisa het naïef om te denken dat je voor de rest van je leven samenblijft. De scheiding van haar eigen ouders heeft haar beeldvorming zeker beïnvloed. En dat zal niet alleen bij Lisa een rol spelen. Bijna 40% van de huwelijken strandt, dus de jeugd van tegenwoordig krijgt mee dat scheiden normaal en gangbaar is. 

Valkuilen van een relatie

Zo’n duurzame relatie wordt altijd wel op de proef gesteld. Door elkaar, door de omstandigheden, door verleidingen. Belangrijke toevoegingen aan het pallet van verleidingen zijn programma’s als Temptation Island, Love Island en Ex on the Beach. En ook vreemgaan-apps als Second Love spelen hierin een rol.

Het wordt genormaliseerd om vreemd te gaan, om te wisselen van partner. Het schept een beeld van de inwisselbaarheid van je relatie. Dat het heel gewoon is dat je halverwege de rit voor een ander gaat, kinderen of niet.   

Liefdeslessen

Maar hoe dan wel? Hoe kunnen jongeren worden voorbereid op een duurzame relatie? Relatietherapeut Cocky Drost pleit voor liefdeslessen naast de lessen seksuele voorlichting die op school gegeven worden. Hoe heb je lief? En wat is de waarde van jezelf liefhebben voordat je een ander kan liefhebben?

Deel jouw liefdesverhaal