Waarom tegenwoordig nog trouwen op jonge leeftijd?

Column

Cornelis van der Plas (25) is kortgeleden, op relatief jonge leeftijd, getrouwd. Waarom hij ervoor gekozen heeft om jong te trouwen en niet nog even te wachten, is hij heel duidelijk in: “De echte motivatie om jong te trouwen kwam voor ons niet uit de motivatie wat het ons later zou opbrengen. Onze keuze was gebaseerd op de relatie die we gedurende vijf jaar hadden opgebouwd.”

Waarom tegenwoordig nog trouwen op jonge leeftijd?

Mijn vrouw en ik zijn enorm blij dat we elkaar hebben in deze tijd van ‘social distancing’. Maar we beseffen wel dat gelukkig getrouwd zijn op een beperkt aantal vierkante meters een grote uitdaging is en dat je niet alles van elkaar moet verwachten. Kijk alleen al naar de talloze Chinese koppels die gingen scheiden nadat de quarantainemaatregelen werden versoepeld. Dit beeld bevestigt de moderne opvattingen over het huwelijk; dat het iets benauwend is. Daarnaast is het door de veranderende opvattingen rondom relaties en liefde in het Westen steeds minder vanzelfsprekend om je jong te binden aan iemand. Welke weldenkende moderne twintiger laat zich eigenlijk nog zo vroeg vastleggen tegenwoordig?

Zijn koppels überhaupt in staat een grote beslissing als deze te maken? Mijn vrouw en ik hadden de keuze nog wel vijf jaar kunnen uitstellen. We konden prima wachten op meer financiële zekerheid en een steady carrière of tot we elkaar nog beter hadden leren kennen. Eerlijk gezegd zijn er altijd wel redenen te bedenken om iets wel of niet te doen.

Redenen om jong te trouwen

Er zijn bijvoorbeeld talloze onderzoeken aan te halen die genoeg reden geven om al als twintiger in het huwelijksbootje te stappen. Vroeg trouwen zou beter zijn voor je seksleven, je financiële succes of gewoonweg de meeste garantie geven voor een huwelijk dat lang standhoudt. Maar voor elk onderzoek dat vroeg trouwen aanmoedigt, zijn er de tegenonderzoeken of scheidingscijfers die de moed in de schoenen doen zinken. Maar deze overwegingen hebben uiteindelijk niet de doorslag gegeven voor deze gigantische commitment aan elkaar. De echte motivatie om jong te trouwen kwam voor ons niet uit de motivatie wat het ons later zou opbrengen. Onze keuze was gebaseerd op de relatie die we gedurende vijf jaar hadden opgebouwd.

Het sleutelmoment

Ik was zelf achttien-bijna-negentien toen ik op kamers ging wonen. Ik kon mijn geluk niet op: eindelijk kon ik helemaal doen wat ik zelf wilde. Tijdens het genieten van de adolescente vrijheid kwam ik ‘haar’ tegen. En na een periode van ontzettend moeilijk doen en om elkaar heen draaien, gingen we daten. Ongeremd en met veel enthousiasme spraken en zagen we elkaar dag in dag uit.

Maar toen scheidden mijn ouders. Ik verloor hiermee een zekerheid die ik nooit had gedacht te verliezen. Daar stond ik dan: op mezelf en geen ouderlijk huis meer, want dat was in tweeën gespleten. Maar Maria was er, ook al waren we pas een maand bij elkaar. Ze hoefde niet te blijven. Ik had het ook wel begrepen als ze de situatie te ingewikkeld had gevonden. Niet meer dan logisch. Maar ze was er, en ze bleef, en zag me op dat moment. Bij haar kon ik kwetsbaar zijn.

Achteraf besef ik me dat dit het sleutelmoment was. Dat hierin duidelijk werd wie we voor elkaar waren. Er was toen iets ontstaan tussen ons, wat we afgelopen januari hebben bezegeld met veel pracht en praal. Veel van het mooie en moeilijke wat daarna kwam in onze relatie bouwde voort op dit (achteraf) cruciale moment van vertrouwen.

Liefde en trouw

Tijdens de kerkdienst werd ons namelijk door de dominee op het hart gedrukt dat liefde en trouw een essentieel woordpaar is. Deze horen niet apart van elkaar te bestaan. Wie zich focust op alleen liefde zal altijd grote moeite hebben om die vlam wakker te houden, vooral in deze barre tijden van zelf-quarantaine. En wie alleen bezig is met trouw zijn aan iemand, bouwt een kooi van de relatie waarin beiden in gevangen zitten. Liefde en trouw zijn los van elkaar weinig waard. Als je ze combineert, creëer je een speelveld waarin je relatie kan groeien en kan bewegen.

Daarom was het ook niet nodig dat we alles op een rijtje hadden voor we onszelf aan elkaar gaven, ook al was dat relatief jong. Als je iemand hebt waar je tegen kan zeggen ‘ik kan jou vertrouwen’, dan maakt het niet uit of je twintig of dertig bent. Het is overigens echt veel leuker om samen het speelveld van het leven uit te vogelen. Bovendien is jong geleerd oud gedaan.

Lees ook:

De kracht van het ja-woord

Steeds meer Nederlanders zijn single en trouwen is lang niet altijd een vanzelfsprekendheid meer. Laat staan een voorwaarde voor levensgeluk. Toch ziet schrijfster Susan Smit een meerwaarde in het ja-woord. Voor NieuwLicht schrijft zij over de kracht van ja-zeggen tegen elkaar.

Bekijken

Hoe hou ik mijn relatie leuk in coronatijd?

Relatietherapeut Cocky Drost deelt in onze uitzending over duurzame relaties haar visie op langdurig samen zijn met je partner. Nu geeft ze alvast drie adviezen om te voorkomen dat de coronacrisis ook je relatie in een crisis helpt.

Bekijken

Kunnen jongeren nog wel duurzame relaties aangaan?

Honderden jaren lang leerden jongvolwassen elkaar kennen via hun sociale omgeving: de kerk, de sportclub, op school en het werk. Dat platform voor de liefde is de afgelopen jaren ingewisseld voor digitale platforms. Relatie Planet, Tinder of Roots zijn daar slechts enkele voorbeelden van. Je swipet en vindt iemand die wellicht bij je past. Als ie niet voldoet, dan swipe je verder. Maar wanneer heb je de ideale partner gevonden? En wat maakt iemand ideaal? Is de jeugd nog wel in staat om duurzame relaties aan te gaan?

Bekijken