‘We moeten aan de regels voldoen, maar als we aan de regels voldoen, kunnen we de oplossing niet bieden’

Tamara Miranda is moeder van Djamilo (15), één van de bijna vijfduizend thuiszitters in Nederland. Nadat hij acht scholen verslijt en op jonge leeftijd burned out raakt, besluit Tamara het heft in eigen hand te nemen: ze start zelf een alternatief op een school voor haar zoon.

‘We moeten aan de regels voldoen, maar als we aan de regels voldoen, kunnen we de oplossing niet bieden’

Nog voor Djamilo naar de kleuterschool gaat wordt hij als hoogbegaafd gediagnosticeerd en later blijkt dat hij MCDD heeft, een vorm van autisme. Sinds hij naar school gaat heeft de manier waarop zijn hersens prikkels verwerken een steeds grotere impact op zijn leven. De bestaande onderwijsvormen blijken niet aan te sluiten op de behoeften van Djamilo, waardoor hij in de klas zo’n hoge druk ervaart om mee te komen dat hij al op 8-jarige leeftijd burned out raakt.

‘Het verplicht aanwezig zijn is voor hem heel lastig. De drukte geeft hem veel stress. Daardoor was hij thuis eigenlijk alleen maar aan het bijkomen van school. Op een gegeven moment is het dan zowel thuis als op school echt niet meer te doen’, vertelt Tamara.

School Brilliant Future Kids

Thuiszitter Djamilo

Zodoende zit de intelligente en hoogfunctionerende Djamilo inmiddels al vier jaar thuis. Terwijl hij zichzelf leerde programmeren en film-editen, zitten zijn vrienden op school. Zo ziet hij zijn sociale kring steeds kleiner worden. Tamara maakt zich zorgen: ‘Het is gewoon heel belangrijk dat Djamilo een toekomst heeft. Maar het is duidelijk dat dit niet via het regulier en speciaal onderwijs gaat lukken. Er moet dus ruimte komen voor alternatieve vormen van onderwijs. Kinderen als Djamilo hebben zo’n enorm potentieel, en dat gaat op deze manier gewoon verloren.’

Tamara nam het heft in eigen handen en heeft inmiddels de stichting Brilliant Future Kids opgericht. Samen met een professioneel team is ze op zoek naar een locatie voor haar autismecentrum. De lijst met aanmeldingen is al bijna vol. ‘Alle ouders die hun kind aanmelden zijn wanhopig, omdat zij dezelfde weg hebben afgelegd van vele scholen die niet werken.’ Een nieuwe moeilijkheid doemt op bij de financiering van het centrum. ‘Het geld is er in principe gewoon. Voor elke thuiszitter is tussen de 10.000 en 30.000 euro beschikbaar. Op dit moment mag dat alleen maar aan scholen gegeven worden, en zo komen wij er niet voor in aanmerking. We moeten aan de regels voldoen, maar als we aan de regels voldoen, kunnen we de oplossing niet bieden.’

Stichting Brilliant Future Kids is nu afhankelijk van giften uit het bedrijfsleven, van fondsen en van particulieren. Een samenwerking met de ICT- en creatieve industrie met mentorschappen en stageplekken moet de oplossing bieden voor Djamilo en andere thuiszitters. Zo hoopt Tamara hen met of zonder diploma toch een toekomst te kunnen geven.  

Bekijk hier de uitzending over thuiszitters