"Als we failliet gaan hebben we geen dak meer boven ons hoofd"

De agrarische sector wordt hard getroffen door de coronacrisis. Veel boeren kunnen hun producten niet meer kwijt en kampen met een overschot van goederen die niet verkocht kunnen worden. Ook de kalverhouderij van de familie Blom uit Didam heeft het zwaar te verduren. "Als we failliet gaan hebben we geen dak meer boven ons hoofd"

"Als we failliet gaan hebben we geen dak meer boven ons hoofd"

Bert en Trees Blom namen een jaar geleden de kalverhouderij van de ouders van Bert over. Het vlees van de kalveren die bij de familie Blom opgroeien wordt deels naar het buitenland geëxporteerd. Het andere deel gaat naar Nederlandse horeca en slagers. Door de coronacrisis ligt de verkoop van rosé kalfsvlees voor een groot deel stil.

De vraag naar kalfsvlees voor de horeca is met 60% afgenomen. Door het gebrek aan afzetmogelijkheden worden er minder dieren geslacht waardoor de kalveren langer op de boerderij blijven. "Daardoor daalt ook de opbrengst van het vlees. Wanneer we de dieren niet kwijt kunnen betekent dat op korte termijn geen inkomen," vertelt Bert. "Maar de kosten voor de zorg van de kalveren blijven."

Onzekerheid

De onzekerheid die de crisis met zich meebrengt kan grote gevolgen hebben voor het bedrijf. Bert: "We weten niet waar we volgend jaar staan. Daarnaast wonen en leven we op ons bedrijf dus als we failliet gaan, hebben we ook geen dak meer boven ons hoofd. We hebben drie kinderen en de vierde is op komst dus daar kunnen we ons zorgen over maken."  

Toch ervaart de familie veel steun uit de nabije omgeving. "We hebben een boerderijwinkel en een webshop waar mensen ons vlees kunnen bestellen," vertelt Bert. "De bestellingen zijn enorm toegenomen deze periode. De positieve reacties die we krijgen op ons vlees en de opbeurende berichten geven ons moed."

Hulp

Inmiddels wordt er voor de land- en tuinbouw een steunregeling doorgevoerd vanuit de overheid. Op die manier kunnen getroffen bedrijven financiële compensatie krijgen voor de schade van de coronacrisis. "Maar voor de kalversector gebeurt er nog weinig," vertelt Bert.  "Op Europees gebied is er een plan om meer opslag vrij te maken om het vlees in te vriezen zodat het later kan worden verkocht. Het is belangrijk dat dat gebeurt, maar onze verliezen zijn dusdanig groot dat het niet binnen het ondernemersrisico valt." Blom hoopt op een soortgelijke regeling als die van de akkerbouw. "Die handreiking hebben wij, net als veel andere familiebedrijven, hard nodig om te blijven bestaan."

Maaltijdboxen

Initiatieven om de boeren in deze tijd te helpen schieten als paddenstoelen uit de grond. In allerlei regio's zijn afhaal- en bezorgservices opgezet en worden er pakketten vol lokale producten aangeboden. Zo zijn de Brabantse maaltijdboxen van Home Made Chefs en Boerschappen gevuld met overschotten van boeren die getroffen zijn door de coronacrisis. In het noorden van het land vind je onder andere De Streekboer waar je je eigen box van lokale producten kunt samenstellen.