Arts Gor Khatchikyan vertelt welke rol geloof speelt in zijn werk

Afgelopen maandag was SEH-arts Gor Khatchikyan samen met filosoof Stine Jensen te gast bij Adieu God?. In deze uitzending vertelt Gor wat het met hem en zijn geloof doet als je mensen, in deze aantallen en in deze omstandigheden, in korte tijd ziet sterven. Zoals we al gewend waren van Gor, komt hij wederom met prachtige uitspraken. Zijn open en eerlijke antwoorden komen direct bij je binnen.

Arts Gor Khatchikyan vertelt welke rol geloof speelt in zijn werk

Gor ziet regelmatig mensen overlijden aan het coronavirus en dat kan soms erg eenzaam verlopen. In het ziekenhuis waar hij werkt hebben ze gelukkig de ruimte om, als iemand stervende is, één of twee mensen langs te laten komen.

Eenzaam overlijden

Toch ziet Gor het ook wel eens gebeuren dat mensen in eenzaamheid sterven. “Dat is natuurlijk heel erg verdrietig voor die mensen, dat ze de laatste momenten, de laatste minuten van het hier en nu, alleen moeten doorbrengen. Het heeft natuurlijk meerdere redenen. Soms ook omdat mensen weinig of geen familie hebben. Of geen zorgzame familie hebben. Of juist familie hebben die bang is om te komen. We hebben patiënten gehad die naar het ziekenhuis werden gebracht, waarbij thuis al duidelijk was dat deze patiënt zou gaan overlijden. En dat de familie dan zegt ‘ja maar we komen niet mee, we vinden het eng.’ Dan kiest de familie ervoor om iemand alleen te laten overlijden.

“Soms word ik daar boos over, omdat ik dan denk: ik ken die mensen niet, maar iemand verdiend toch wel beter dan dat. Maar het is wel wat sommige mensen doen.” Hij geeft aan dat het zorgend personeel in die situaties wel wat voor deze patiënten kan betekenen. Zij proberen om zoveel mogelijk bij het overlijden te zijn. “Dat wordt door die mensen zo ontzettend gewaardeerd.” Zegt Gor.

De rol van het geloof

De dingen die hij meemaakt zijn erg heftig, maar het verandert voor hem niet de kijk op sterven. “Ik geloof in het echte leven wat hierna is. Dus het lichaam sterft, maar ik geloof in de hemel, ik geloof in God. Ik ben ook niet bang voor de dood. Tuurlijk, ik houd van het leven, maar als het niet anders is en je sterft, is dat een stukje gewin. Dan mag ik Hem ontmoeten, Die ik zo liefheb. Dus wat dat betreft ben ik niet bang. Ik denk niet dat de tijd waarin we leven veroorzaakt is door God. Maar in deze tijden van crisis is Hij in staat om toch het goede te doen.” Vertelt Gor

Over angst om zelf te sterven aan corona is hij heel duidelijk: “ik ga er niet vanuit dat ik aan corona overlijd. Dat is absoluut niet iets wat in mijn hoofd speelt. Natuurlijk kan ik het krijgen, maar ik geloof nog steeds dat dit mijn roeping is om dit werk te doen. Ik wil geen corona krijgen, zeker niet, maar als dat de prijs is die wij moeten betalen, dan ben ik samen met al die zorgmedewerkers bereid om die te betalen.”

De waarheid

Wanneer er een discussie ontstaat met Stine Jensen over dat Gor niet zeker zou kunnen weten of wat hij gelooft waar is, antwoordt hij heel stellig: “Jawel, anders zou ik het niet doen. Ik heb te veel meegemaakt in mijn leven om te zeggen ‘ik weet niet of het waarheid is’, want ik heb echt de ingrijpende hand van een hemelse macht gevoeld. Ik kan het niet ontkennen.”

Geen toeval

Als Stine vraagt naar wat hij dan heeft meegemaakt waardoor hij het zo zeker weet, vertelt Gor heel persoonlijk over zijn leven. “Ik was een uitgeprocedeerde asielzoeker, ik had geen document en ik droomde ervan om dokter te worden. Ik had de overtuiging dat er een plan is met mijn leven en ik dit ga kunnen. Maar het kan niet, omdat je geen document hebt. Toen heb ik mij aangemeld voor de universiteit, zonder dat ik papieren had. Ongeveer een week later kreeg ik per abuis door de IND een document toegestuurd waar ik geen recht op had. Ik heb daar niet eens om gevraagd. Mijn broer kreeg hem niet, mijn ouders kregen hem niet. Alleen ik kreeg hem en ik had het zo hard nodig.”

“Het feit dat ik doe wat ik nu doe, is zo statistisch onmogelijk geweest. Het feit dat mijn weg zo is gegaan, zorgt ervoor dat ik nog elke dag vol passie overtuigd ben dat het plan van de hemel op mijn leven is.”

Bekijk hier de hele uitzending van Adieu God? terug: