"Buitenspelende kinderen krijsen en mijn man doet de hele dag niks"

Vermakelijke én verdrietige reacties op de coronaklaagmuur

"Het lijkt wel of alle buitenspelende kinderen alleen maar krijsend communiceren." "Ik vind dat thuiswerken eigenlijk wel lekker, maar mijn vrouw is er dus ook. DE HELE DAG." Natuurlijk blijven we positief en houden we vol, maar soms kan een stevig potje klagen flink opluchten. Dus zie daar: de coronaklaagmuur. Wij namen een kijkje en verzamelden de opvallendste en grappigste opmerkingen.

"Buitenspelende kinderen krijsen en mijn man doet de hele dag niks"

In coronatijd buitelen de hartverwarmende initiatieven over elkaar. Op Facebook wordt bejubeld hoe kinderen andere -misschien wel waardevollere- levenservaring opdoen. En heel voorzichtig zijn er mensen die bekennen best wel te genieten van de lege agenda zonder alle socialen verplichtingen. Maar ondanks dat we de moed er in houden, willen we soms ook gewoon even zeuren. Omdat het oplucht. Ruimte geeft aan je mind en je vooral van je hart geen moordkuil moet maken.

Gerko Tempelman en Alexander Noordijk van Stroom Amsterdam zijn de initiatiefnemers van de coronaklaagmuur. Zij benadrukken dat het belangrijk is om ruimte te geven aan emoties als verdriet, frustratie en verlies. Veel oude volken en culturen vonden dat je eerst moest klagen en daarna pas optimistisch moest zijn. Op de digitale klaagmuur bewerken ze oud-testamentische 'klaagteksten' en passen ze toe op de samenleving ten tijde van de coronacrisis. 

Klagen over partner en gezin

Hij of zij leek zo leuk, maar nu je er 24/7 mee opgescheept zit, valt het toch een beetje tegen. De digitale klaagmuur hangt vol met gemopper over de vriend, vriendin, man of vrouw. De meeste gelukkig met een knipoog...

Niet alleen de partner is de klos, ook de kinderen moeten het ontgelden. Of soms zelfs het hele gezin.

De buren, die zijn pas écht irritant

Of ze nou barbecueën, klussen of gewoon te hard praten; ze zijn er en gaan nergens heen. Net als jij. Dus adem in, adem uit en laat gaan. Of laat zelf een geeltje achter op de coronaklaagmuur. Dat lucht op.

Anderen zijn sowieso vervelend

Niet alleen de buren, maar ook de rest van de mensheid moet het ontgelden. Hoewel we snakken naar 'het oude normaal', ergeren we ons ook kapot aan elkaar.

En de baas is ook een sukkel

Uiteraard wordt de werkgever ook niet gespaard...

Echt leed op de klaagmuur

En dan, te midden van alle gekkigheid en spreekwoordelijke knipogen, staan er ook berichten die er echt toe doen. De hartekreten van mensen die eenzaam zijn, rouwen en zich ontheemd voelen in de coronacrisis. De berichten die gehoord en gelezen moeten worden, in de hoop dat deze mensen niet alleen zijn...