Coronacrisis treft ook de Ramadan: improvisatie gewenst

De voor moslims heilige maand Ramadan begint donderdag. Het wordt improviseren, nu groepen mensen niet bij elkaar mogen komen vanwege de coronacrisis. Terwijl het juist een maand van ontmoeting is. En net als veel kerken, blijven ook moskeeën dicht.

Coronacrisis treft ook de Ramadan: improvisatie gewenst

Traditioneel wordt de Ramadan afgesloten met het laatste ochtendgebed van de vastenmaand, zoals vorig jaar in de Mevlana moskee.

 

De Ramadan is de vastenmaand, een maand waarin moslims dertig dagen lang niet eten en drinken tussen zonsopkomst en zonsondergang. Normaal is het juist een maand van ontmoeting, iets wat nu niet mogelijk is. Na zonsondergang wordt er bijvoorbeeld samen gegeten en mensen komen samen in de moskee. Het geloof neemt op die manier een prominente plek in. 

Het gebrek aan sociale contacten zal een gemis zijn deze Ramadan, denkt Mushin Köktas. Hij is voorzitter van Contactorgaan Moslims en Overheid, een overkoepelende organisatie voor verschillende islamitische organisaties. “De sociale contacten vallen weg en dat is verdrietig. Ouderen waarvan de kinderen uit huis zijn zien die normaal gesproken veel tijdens de Ramadan. Dat zal nu niet gaan. De verbinding en saamhorigheid valt weg. Het emotionele deel mis je.”

Gelukkig worden er nu al heel veel mooie initiatieven genomen om ook aan de ouderen te denken, zegt Köktas. Want niet alleen tijdens de Ramadan is het moeilijk, ook nu missen ouderen al veel hun sociale netwerk door de coronacrisis. “Daarom zijn er veel initiatieven van lokale moskeeën dat de jongeren bij ouderen langsgaan om op afstand een praatje te maken, of om boodschappen te doen.” Tijdens de Ramadan zullen de ouderen dus niet vergeten worden, ook al gaat het allemaal anders dan anders.

Ook moskeeën gaan online

Net als kerken wenden veel moskeeën zich tot het online uitzenden van gebed. Köktas vertelt: “Het dagelijks gebed en het vrijdaggebed worden veel via internet uitgezonden. Dat gebeurt nu, maar zal ook tijdens de Ramadan gebeuren.” Moskeeën zijn daarin creatief. “Sommigen delen het via Youtube, anderen via hun eigen website of via hun eigen social media.”

Moskeeën zouden, net als kerken, in theorie wel open mogen. Zolang het maximum van dertig personen maar niet overschreden wordt en zolang iedereen op anderhalve meter afstand blijft. Voor moskeeën is dat geen optie. “Om samen te kunnen bidden moet je dichter bij elkaar zijn. Bovendien: hoe kies je wie je wel en niet binnenlaat? De enige die in de moskee komen is de imam en alle anderen die een taak hebben, bijvoorbeeld voor het online uitzenden. Dat zal tijdens de Ramadan niet anders zijn.”