Coronacrisis verandert werk- en reisgedrag mogelijk blijvend

De coronacrisis verandert onze werksituatie en onze mobiliteit mogelijk blijvend. Veel Nederlanders verwachten ook na de crisis thuis te blijven werken of via een videoverbinding te vergaderen. Ook winnen lopen en fietsen blijvend aan populariteit, nu we dat noodgedwongen vaker doen.

Coronacrisis verandert werk- en reisgedrag mogelijk blijvend

Een kwart van de thuiswerkers verwacht ook na de coronacrisis vaker vanuit huis te gaan werken. Ook verwacht een derde die nu vaker op afstand vergaderd, dat ook in de toekomst te blijven doen. Thuiswerken raakt ingeburgerd.

Dat blijkt uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) dat vanmorgen werd gepubliceerd. De aanpassingen die nu gelden zouden heel goed kunnen blijven bestaan als de coronacrisis voorbij is. Dat geldt voor onze werksituatie als ons reisgedrag. Een groot deel (44%) van de werkende Nederlanders is (meer) thuis gaan werken en 61% daarvan zegt dat thuiswerken hen makkelijk afgaat.

Blokje om

Een ander gevolg van de crisis is dat we ons minder ver en vaak verplaatsen. En als we dat wel doen, is dat vaker per fiets of lopend. Een logisch gevolg van de contactbeperkingen. De hond was voor coronacrisis de belangrijkste reden om even een rondje te maken buiten, nu is dat ‘een blokje om’. Zomaar even naar buiten dus, een luchtje scheppen.

Ook het type vervoermiddel verandert. Zo geeft 88% momenteel de voorkeur aan een individueel vervoermiddel als de auto of de fiets, het OV wordt vermeden. Een deel van de mensen verwacht dat hun gedrag hierin blijvend verandert. Zo denkt 20% vaker te fietsen of te lopen na de crisis. Een ongeveer even grote groep verwacht minder te gaan vliegen.

Het KiM volgt al jaren een representatieve, vaste groep Nederlanders om hun mobiliteit te onderzoeken. Nu is specifiek gevraagd hoe de coronacrisis daar invloed op heeft. Dit maakt het mogelijk om het reisgedrag van een vaste groep Nederlanders tijdens de huidige coronacrisis te vergelijken met een periode van voor de crisis.

Wat denk jij?

Gaat de coronacrisis ons reis- en werkgedrag blijvend veranderen? En hoe bevalt het thuiswerken bij jou?