Daten in een wereld van vleeskeuring en afwijzing?

Tinder, Happn, Inner Circle: online daten is al lang geen taboe meer. Vooral onder jonge singles zijn deze datingapps enorm populair. Upload je mooiste foto’s, zet er een leuk tekstje bij en voilà, klaar om je te storten in een wereld vol met singles. Maar wat doen al dat geswipe en het ruime aanbod met ons? SamenChristen is een christelijk dating platform dat zegt een totaal andere aanpak te hebben dan deze populaire apps. Het zou bij hen niet gaan om een vleeskeuring, maar om de persoon achter de foto.

Daten in een wereld van vleeskeuring en afwijzing?

Dr Elisabeth Timmermans van de Erasmus Universiteit doet onderzoek naar 'Liefde in tijden van Tinder.' In de NieuwLicht uitzending van afgelopen dinsdag vertelt zij welke gevolgen dit soort datingapps hebben.

Afwijzing

Volgens Timmermans komen relaties tegenwoordig in onze individualistischere samenleving erg onder druk te staan. Door de nieuwe vormen van online media zijn relaties makkelijk inwisselbaar geworden. “Wanneer je ineens heel erg twijfelt aan je partner, kun je eigenlijk al een datingapp installeren en nieuwsgierig kijken: wie zou er nog zijn buiten mijn huidige partner?”

Ook zegt ze dat je door dat swipen bezig bent met het afwijzen van een ander. “We kijken in een soort catalogus naar met wie we ons leven willen delen. Je gaat heel veel profielen beoordelen, maar doordat je zoveel profielen beoordeelt, creëert dat in je hersenen een cognitieve overload. Je vindt het dan moeilijk om al die profielen in de diepgang te beoordelen en daarom ga je op basis van banale uiterlijke kenmerken toekomstige partners beoordelen. Je bent dan eigenlijk heel bewust bezig met het afwijzingsproces.”

SamenChristen

Dat de moderne datingapps vooral zijn gericht op het afwijzen van een ander, valt ook Chris Algra, oprichter van het datingplatform SamenChristen, op. Zij willen zich focussen op de positieve kant van daten. “Wij doen niet aan swipen. De moderne datingapps zijn heel erg gericht op het uiterlijk en snel afspreken. Het swipen en het afwijzen van mensen. Ons profiel is veel meer gericht op ‘elkaar leren kennen’. Ons profiel is ook een stuk uitgebreider. Het is niet alleen naar de foto kijken, maar meer van: oké lees nou eens wat die persoon te vertellen heeft, kijk nou eens achter de foto.”

SamenChristen is opgericht om christenen een alternatief te bieden, waar je op zoek kunt gaan naar een christelijke en duurzame relatie. “Voor christenen is het toch wel heel erg belangrijk om iemand te vinden met wie je op één lijn zit. Voor de meeste christenen is dat eigenlijk de nummer één voorwaarde. Het is een plek waar relaties als waardevol worden beschouwd en waar elke persoon waardevol wordt gevonden. Het geeft ook een stukje veiligheid om met mensen te zijn met dezelfde normen en waarden.” Zegt Algra.

De schuld ligt niet bij Tinder

Dat het aangaan van duurzame relaties moeilijker wordt, is volgens Chris niet direct de schuld van de moderne datingapps, maar hij ziet wel dat het mensen beschadigd. “Ik geloof niet dat je Tinder ergens de schuld van moet geven, want dat soort apps zijn alleen succesvol als er vraag naar is. Maar wat je ziet is dat er ook mensen zijn die behoefte hebben aan wat wij bieden. Wij laten zien dat je ook via de moderne manier op een respectvolle manier met relaties bezig kunt zijn. Wat wij toch wel hebben gezien in de afgelopen tijd is dat mensen beschadigd raken door de nieuwe vormen van datingapps. Snel afspreken en elkaar vervolgens weer dumpen. Daar proberen wij een alternatief voor te bieden. Laten we relaties niet zo zelfzuchtig benaderen, maar houd ook rekening met de ander.”

Wat vind jij?

SamenChristen zegt dat zij het belangrijk vinden dat persoonlijkheid naar voren komt. De populaire datingapps als Tinder en Happn zijn volgens hen juist vooral gericht op het uiterlijk. Als de effecten van deze apps echt zo negatief zijn als dat wordt beweerd, zouden deze apps dan aangepast moeten worden? Of ligt de verantwoordelijkheid bij de gebruiker?