De coronacrisis en het klimaat: Een tijd voor bezinning?

De wereld om ons heen is door de coronacrisis stilgezet. Mensen die elke dag tussen de ronkende motoren in de file stonden, zitten nu thuis. Vliegvakanties gaan niet door en het festivalseizoen hangt aan een zijden draadje. De natuur bloeit daarentegen op. Het geeft stof tot nadenken: Biedt de crisis kansen voor een duurzame wereld?

De coronacrisis en het klimaat: Een tijd voor bezinning?

In alle chaos lijkt de natuur juist tot rust te komen. Satellietbeelden tonen dat de luchtkwaliteit boven China sterk is verbeterd. Het water in de grachten van Venetië is zó helder, dat je de vissen ziet zwemmen. De vogelbescherming in ons eigen land heeft het druk, omdat mensen nu eindelijk de tijd hebben om hun eigen tuin te verkennen.

"Goed nieuws!," dacht ik in eerste instantie toen ik deze berichten las. Toch is het ook confronterend. We hebben de wereld met zijn allen dusdanig aangetast, dat de inwoners van Wuhan geen blauwe luchten te zien krijgen en blijkbaar hebben we zo weinig oog voor de natuur, dat we nu pas aandacht hebben voor de mussen in de achtertuin. Biedt deze crisis, ondanks alle ellende, kansen om het roer om te gooien? Om echt bewust te worden van onze invloed op het milieu en daar naar te handelen?

Vanaf het bankje in mijn eigen achtertuin kijk ik naar de helderblauwe lucht, waar geen enkele condensstreep van een vliegtuig te zien is. Die volgende vliegvakantie? Die sla ik maar eens over.

Heeft de coronacrisis jou aan het denken gezet over jouw bijdrage aan een duurzame wereld? En wat doe jij om duurzaam te leven? Wij zijn benieuwd! Praat mee en vul de enquête in.