De horeca blijft dicht: is er meer mogelijk?

22 april 2020

De coronacrisis raakt vele sectoren. De ene weliswaar harder dan de andere. Zo wordt de horeca bijvoorbeeld keihard geraakt. Bij veel hotels stromen de annuleringen binnen en restauranteigenaren vrezen dat zij hun deuren voorgoed moeten sluiten. Tijdens het Kamerdebat op woensdag 22 april zei Premier Rutte dat het zeer onwaarschijnlijk is dat de horeca eerder dan 20 mei open zal gaan. Wat moeten de getroffen horecabedrijven dan al die tijd?

De horeca blijft dicht: is er meer mogelijk?

“Ik wil niet de indruk wekken dat het voor de horeca waarschijnlijk is dat je voor 19 mei al meer duidelijkheid kunt geven”, aldus Rutte. “Het eerlijke verhaal is dat ik dat niet verwacht. Dat zit ook strak in de adviseringen van gisteren.”

Angstig voor wat we nu doen

Rutte geeft aan dat zijn worsteling, waar hij het over had tijdens de persconferentie dinsdagavond, niet zo zeer zit in het feit dat er weinig aan de maatregelen verandert. De worsteling zit hem juist in de verruimingen die worden aangebracht. “Ik ben nu al angstig om wat we nu doen met het onderwijs. Wat we nu doen met sport voor jongeren. Of dat niet al op zichzelf leidt tot meer bewegingen. Wat dat alweer betekent voor mogelijk oplopende cijfers.” Hij benadrukt dat hij niet de indruk wil wekken dat er voor de horeca op korte termijn iets mogelijk is.

Wilders

PVV-leider Geert Wilders is het niet geheel met Rutte eens. Volgens hem zou er veel meer gekeken moeten worden naar eventuele mogelijkheden van bijvoorbeeld een terras waar tussen alle tafels 1,5 meter afstand zit. Als het aan hem ligt zouden er op verschillende plekken proeven moeten worden gedaan en aan de hand daarvan bekijk je hoe dat in zijn werking gaat. “Pakt dat goed uit; dan kun je daar eerder mee verder gaan. Pakt dat niet goed uit; ja, dan snap ik ook dat de weg de andere kant opgaat”, aldus Wilders.

Tijdelijke oplossingen

Waarschijnlijk zal de horeca voorlopig dus nog gesloten blijven. Wat kunnen horecabedrijven doen in deze zware tijd? In de afgelopen weken zijn er heel wat creatieve en succesvolle initiatieven ontstaan om de boel toch nog draaiende te houden. Een aantal inspirerende voorbeelden hiervan:

  • Drive-in bij Loetje: Bij dit restaurant kun je contactloos een bestelling plaatsen en in de auto wachten tot dat deze klaar is.
  • Flexplekken in Herberg Droste: Hier kun je per dag een werkplek huren voor jezelf, waar je eventueel ook kunt overnachten.
  • Foodtruck bestellen bij Buurtkeukens: Via dit initiatief kun je een foodtruck voor jouw buurt bestellen. Samen met een aantal mensen uit de buurt geef je een bestelling door en een gewenst afhaaltijdstip.
  • Vlaar oranje pakket: Bij restaurant Vlaar kun je speciaal voor koningsdag een culinair pakket bestellen, dat afgehaald kan worden op 25, 26 en 27 april.
  • Live bierproeverij Werkspoor café de Leckere: Elke vrijdagavond wordt er een live bierproeverij door Werkspoor café de Leckere georganiseerd via Facebook. Hiervoor kun je de speciaal bijbehorende Beer&Bite Box bestellen.

Wat vind jij?

Gelukkig zijn er veel creatieve oplossingen bedacht door de gesloten horecagelegenheden. Desalniettemin heeft deze crisis op veel bedrijven een enorme impact en zeker nu het opengaan van de horeca er voorlopig niet in zit, levert dat grote zorgen op. Wat vind jij? Is het een wijs besluit van Premier Rutte om de horeca voorlopig nog gesloten te houden, omdat de gezondheid voorop staat? Of heeft Wilders een punt en zou er meer gekeken moeten worden naar eventuele mogelijkheden? Laat het weten onder ons Facebookbericht!