Dit zijn jullie grootste corona-angsten

Vorige week startte NieuwLicht een onderzoek naar welke angst(en) we hebben door het coronavirus. Nu, ruim een week later, hebben we de uitkomsten op een rijtje gezet.

Dit zijn jullie grootste corona-angsten

Ongeveer twee derde van de respondenten ervaart angst in deze periode. De grootste angst is dat dierbaren ernstig ziek worden/overlijden. Daar vrezen mensen meer voor, dan voor de eigen gezondheid. Het overige deel lijkt zich niet te kunnen herkennen in deze angsten. Op de vraag waarom zij geen angst hebben, kregen wij vaak het antwoord dat geloof hierin een belangrijke rol speelt en dat zij op God vertrouwen dat het goed komt. Ook is er een deel dat aangeeft dat corona nog niet in zijn/haar omgeving voorkomt en het daardoor nog heel ver weg voelt.

Vrijheid

Wat niet tussen de mogelijke antwoorden stond, maar wat wel vaak benoemd werd, is de angst voor het verliezen van vrijheid. Met de aankondiging van de app en het ‘verplicht’ binnen zitten, voelt dit als een grote beperking van vrijheid. Een deel van jullie geeft dan ook aan dat ze vooral bang zijn om de vrijheid, zoals die was voor de crisis, nooit meer terug te krijgen.

Hoe omgaan met angst?

Op de vraag 'hoe ga je om met angst?' kregen we veel uiteenlopende antwoorden. Waar de één zegt dat knuffelen met de kat helpt, is voor een ander bidden de oplossing. Over het algemeen springen deze punten er voornamelijk uit: 

  • Afleiding zoeken in positieve dingen
  • Niet constant het coronanieuws in de gaten houden
  • Met elkaar praten over angsten
  • Leef bij de dag
  • Veel bidden en op God vertrouwen