Door corona geen psychische hulp: “Wij denken dat er meer gedaan kan worden”

De dagbesteding is dicht, groepstherapie is afgelast en therapiesessies zijn vervangen door beeldbellen. Voor mensen met psychische klachten valt voor de coronacrisis een groot deel van hun dagelijkse ritme weg. Volgens hulporganisatie MIND kan er ook nu nog hulp worden geboden. “Wij denken dat er meer gedaan kan worden.”

Door corona geen psychische hulp: “Wij denken dat er meer gedaan kan worden”

De hulplijn van MIND Korrelatie, een landelijke organisatie voor mensen met psychische - en psychosociale problemen, is sinds kort extra lang geopend. Speciaal voor mensen die (extra) psychische problemen ervaren door de coronacrisis. Van 09:00 tot 22:00 ’s avonds. Het is hard nodig, want de hulpvragen zijn sinds het uitbreken van het coronavirus sterk toegenomen. Bij 60% van de mensen met psychische problemen zijn de behandelingen in de GGZ geheel of gedeeltelijk stopgezet. In veel gevallen is niet duidelijk wanneer en of er een alternatief komt voor een behandeling.

Onderzoek

Om inzicht te krijgen in de impact van de coronacrisis op mensen met psychische problemen heeft MIND een onderzoek gedaan bij de achterban. Zo’n 1000 leden deden mee. Bij meer dan de helft van de respondenten zijn de klachten toegenomen. Vooral klachten die te maken hebben met angst, depressiviteit, paniek en slecht slapen zijn verergerd.

Ook zorgt het verlies van sociale contacten bij een deel van de cliënten voor eenzaamheid. “Voor mensen die naar een dagbesteding gaan, verdwijnt de structuur in hun leven,” licht Mariëlle van den Berg, persvoorlichter van MIND, toe. “Daardoor neemt de druk op familieleden toe of raken deze mensen in een isolement.”

Alternatieven

Ggz-instellingen bieden voor bepaalde behandelingen alternatieven zoals beeldbellen. “Dat werkt niet voor iedereen. Er moet op maat worden gekeken naar wat mensen nodig hebben en naar wat er mogelijk is binnen de richtlijnen van het RIVM,” aldus van den Berg. “Deze zorg moet doorgaan. Andere sectoren kunnen immers ook doorwerken als er extra rekening wordt gehouden met hygiëne en het houden van afstand.”

Het kan nog wel even duren voor er alternatieven zijn gevonden voor de manier van hulpverlening. Vanuit de GGZ zijn er richtlijnen opgesteld om het beleid van de overheid in goede banen te leiden. Van den Berg: “De situatie verandert elke dag en er zijn elke dag weer nieuwe problemen om op te lossen. Zo zijn instellingen nu veel bezig met het opzetten van afdelingen voor cliënten met corona. Ook worden meer cliënten die stabiel zijn eerder ontslagen.”

Vooruitzicht

Waar de GGZ voor de coronacrisis al met lange wachttijden en onderbezetting te maken had, maakt het vooruitzicht van de situatie er niet beter op. “Naast de mensen die al psychische klachten hadden, verwachten we door de coronacrisis een toename van mensen die in deze periode klachten hebben gekregen,”

Positieve effecten

Er zijn echter ook mensen die positieve effecten ervaren door het thuisblijven. De behandeling van studente Kim Spapens (23) laat door de huidige omstandigheden op zich wachten. Ze zou binnenkort beginnen met groepstherapie, maar dat is uitgesteld. “Het was heftig om te horen dat het allemaal niet door zou gaan. Je leeft ernaartoe dat je geholpen kan worden.”

Ondanks de teleurstelling gaat het goed met Kim. “Maar het voelt altijd alsof ik op het randje van de afgrond balanceer. Ik wil niet in de put belanden.” Een aantal weken terug voelde haar situatie nog uitzichtloos, maar het thuisblijven heeft ook voordelen. “Ik vind rust in het thuis zijn, omdat ik weinig prikkels krijg. Ik vermijd de druk door weinig nieuws te volgen. Gelukkig gaat mijn studie wel door en daardoor heb ik online veel sociale contacten. Ik heb me geen moment eenzaam gevoeld.”

Toch maakt Kim zich wel zorgen over de toekomst. “Ik heb het moeilijk met het vooruitzicht dat de maatregelen nog maanden gaan duren, omdat mijn toestand snel kan veranderen. Ook in mijn omgeving zie ik mensen waar het slecht mee gaat, omdat ze thuiszitten.”

Oproep

Op Facebook plaatste Kim daarom een bericht om meer aandacht te vragen voor psychische klachten tijdens de coronacrisis. “Er wordt nu veel gesproken over de zorg voor ouderen en kinderen. Maar voor mensen die psychische problemen hebben is de drempel om het te melden groter geworden. Niemand heeft het door als er iets misgaat, iedereen zit in zijn eigen bubbel.” In haar bericht roept ze dan ook op tot ‘een (figuurlijk) steuntje in de rug’. “Als we er meer over praten worden de problemen eerder opgemerkt. Zorg gewoon dat je af en toe even peilt in je omgeving of het allemaal nog oké gaat.”

Heb je in deze tijd last van mentale klachten of zit je niet lekker in je vel? Kijk dan op de website van MIND of bel 0900-1450.

Ervaar jij angst tijdens de coronacrisis? Vul onze enquete in!