Corona raakt gehandicaptenzorg "Deze mensen mogen niet vergeten worden"

Nederland telt zo'n 200.000 mensen met een beperking die zorg ontvangen. Daarvan wonen 75.000 verstandelijk en lichamelijk gehandicapten in zorginstellingen. Uit een Kamerbrief die minister De Jonge vorige week heeft verstuurd blijkt dat er in instellingen in de gehandicaptenzorg naar schatting 810 covid-besmettingen en 150 overledenen zijn gemeld. Toch wordt deze groep vaak vergeten en lijkt de meeste aandacht in het coronadebat naar de ouderen te gaan.

Corona raakt gehandicaptenzorg "Deze mensen mogen niet vergeten worden"

Aart de Bont werkt als begeleider bij Philadelphia, een christelijke zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Hij is werkzaam op een van de locaties in Huizen. Afgelopen weekend is er corona vastgesteld bij een bewoner waardoor alle 14 bewoners uit voorzorg op hun kamer moeten blijven. "De situatie is tot nu toe vrij rustig. De dagbesteding is dicht dus we hebben meer personeel dat bij kan springen," vertelt Aart. "Er zijn nog een aantal bewoners getest, dus we wachten in spanning op de uitslag. Het voelt alsof het voor ons nu pas echt begint." Bang om aan het werk te gaan is hij niet. "Ik maak me geen zorgen om mezelf, maar wil geen gevaar zijn voor anderen."

Coronaboek

De bewoners van het huis zijn tussen de 55 en 75 jaar oud en zijn zich niet allemaal bewust van de crisis. "We hebben een speciaal coronaboek gemaakt om op een begrijpelijke manier aan de bewoners uit te leggen wat er aan de hand is. Sommige mensen snappen de situatie wel, maar anderen beseffen door hun handicap of dementie niet wat er gebeurt," vertelt Aart. "Het heeft veel impact. Je merkt dat bewoners stiller worden, zich terugtrekken en soms depressieve klachten krijgen."

Ook hij vindt dat er te weinig oog is voor gehandicaptenzorg tijdens de coronacrisis. "In de media en vanuit de overheid wordt de focus meer gelegd op de ouderen. Mensen met een beperking worden in een bijzin genoemd," vertelt hij. "Ook de familie wordt zwaar getroffen. Er zijn mensen die gewend zijn om vaak langs te komen, dat valt nu allemaal weg."

Oproep

Om de bewoners een hart onder de riem te steken deed oud vrijwilligster Anita Wiegers via nietalleen een oproep voor een BelevenisTafel. "Ik merkte om me heen dat er veel georganiseerd werd voor ouderen, maar zag weinig initiatief voor mensen met een handicap," vertelt Wiegers "Dus plaatste ik afgelopen vrijdag de oproep en binnen een uur was het geregeld." De tafel, waar een groot touchscreen op zit, kan onder andere worden gebruikt om (educatieve) spelletjes op te spelen. Daarnaast kan de tafel worden gebruikt om te videobellen.

De sponsor van de tafel is het bedrijf Care4ICT, een IT-bedrijf dat gespecialiseerd is in hard- en software. "Vanuit onze christelijke overtuiging willen we hulp bieden en plezier geven in deze moeilijke tijd," licht Eigenaar David van den Bosch toe. De tafel mag 3 weken blijven staan. "We vinden het belangrijk dat deze mensen niet vergeten worden. Geluk is immers het enige wat vermenigvuldigd als je het deelt."