Hoe een autobedrijf de zorg helpt

Heel Nederland wil iets doen voor onze zorghelden. De vraag is alleen: wat? Hans Banus, hoofd marketing en IT bij een autobedrijf in Stadskanaal, vertelt dat al het personeel tien procent salaris inlevert voor het zorgpersoneel. Aan NieuwLicht vertelt hij wat hem drijft.

Hoe een autobedrijf de zorg helpt

‘Vorige week zag ik op NPO1 de trilling op de lippen staan van de IC-leiders’, begint Banus. ‘Ik vind het ongelofelijk dat we de zorg zover hebben uitgekleed en dat de marges zo klein zijn geworden. Je ziet nu hoe erg de zorg onder druk staat. Voor de mensen die dag en nacht voor ons klaar staan willen we graag iets terug doen. Het applaudisseren voor de zorg vind ik een mooi gebaar, maar daar schieten ze financieel niets mee op.’

Met de actie speelt het bedrijf in op het Tweede Kamer-voorstel van Femke Merel van Kooten-Arissen. ‘De Tweede Kamer vindt dat de zorg een bonus verdient in deze strijd tegen het coronavirus en daar willen we als bedrijf ook gehoor aan geven. Tijdens onze wekelijkse vergadering opperde iemand zullen we eenmalig tien procent van ons salaris inleveren? Niet iedereen sprong meteen een gat in de lucht, maar uiteindelijk landde het wel bij iedereen.’

Salaris

Het autobedrijf bestaat uit 24 medewerkers en de zaken gaan in deze coronacrisis vooralsnog goed. ‘We halen dit jaar waarschijnlijk niet onze targets maar de maanden januari, februari en maart waren beter dan vorig jaar. Het scheelt dat collega’s weinig contact met elkaar hoeven te hebben. We hebben een groot terrein waar je makkelijk die 1,5 meter afstand kunt houden en veel gebeurt digitaal. We weten natuurlijk niet hoelang dit nog gaat duren, dus we houden er rekening mee dat we later pas de gevolgen ervaren van de crisis.’

Ondanks die onzekerheid staat iedereen toch een deel af. ‘We verdienen redelijk goed en we kunnen dit missen. Alles bij elkaar opgeteld komen we op een bedrag richting de tienduizend euro uit.’

Eten voor de zorg

‘Het geld hebben we eind van de maand beschikbaar, maar we weten nog niet waar we het kunnen storten. Dus dat is de volgende stap. We willen dat het geld echt bij het zorgpersoneel terecht komt en niet bij de directie of overhead.’

Een van de ideeën is om het personeelsrestaurant van een ziekenhuis een week van eten te voorzien. ‘Dan betalen we dat een week, zodat het zorgpersoneel gratis kan eten. Maar we hebben geen idee of dit bedrag daar genoeg voor is. We zitten in de auto’s, niet in de zorg. Maar we hopen ook dat meer bedrijven zich aansluiten bij deze oproep.’