Lieselotte en Kees raakten in een relatiecrisis: 'Door God kon ik hem vergeven'

Lieselotte (39) en Kees (35) gaven elkaar 13 jaar geleden het ja-woord. Een verbond dat zij samen met God aangingen. Toen het huwelijk in zwaar weer raakte, ging het stel in therapie. Maar Kees liep rond met een groot geheim.

Lieselotte en Kees raakten in een relatiecrisis: 'Door God kon ik hem vergeven'

Lieselotte en Kees leren elkaar kennen in een evangelische gemeente in Den Bosch. “Hij had geen collectegeld dus ik leende hem wat geld.” Kees is opslag verliefd. “Bij mij duurde het even voordat ik verliefd werd op hem,” geeft Lieselotte toe. “Onze liefdestaal is ook altijd anders geweest. Hij kon het van de daken schreeuwen, terwijl ik er veel rustiger in stond.”

Hete vuren

De keuze om te trouwen is volgens Lieselotte vanzelf gegaan. “Ik heb hem na zo’n 2 jaar ten huwelijk gevraagd. Het was niet een onderwerp dat we uitgebreid hadden besproken, maar een sterk gevoel van dat we bij elkaar hoorden.” Al vroeg in het huwelijk gaat het stel door een moeilijke periode. “We zijn aan hete vuren blootgesteld en waar Kees nabijheid zocht, nam ik juist afstand.”

Relatiecrisis

Langzaam groeit het stel uit elkaar en het huwelijk raakt in een crisis. “We verloren elkaar, omdat we onze handen vol hadden aan onszelf. We konden elkaars behoeften niet meer aanvullen,” vertelt Lieselotte. De bom barst: Kees heeft geen vertrouwen meer in het huwelijk en wil scheiden.

Geloof

Maar dat laat Lieselotte niet zomaar gebeuren. “Ik raakte in paniek en er ging een knop om in mijn hoofd. Ik wilde niet zonder hem,” licht ze toe. “We hoorden bij elkaar en hadden een verbond met God.” Zo’n 8 maanden zat Lieselotte in onzekerheid. In die tijd haalt ze veel kracht uit haar geloof. “Ik had mijn wereldje heel klein gemaakt en me vooral op God gericht. Voor mijn gevoel sprak God in duidelijke taal. Dat het goed zou komen en onze relatie zou worden hersteld.”

'Er is vooral veel verdriet geweest, maar het gebeurde op een zondagochtend en ’s middags gingen we gek genoeg gewoon naar een verjaardag'

Overspel

Het vertrouwen van Lieselotte lijkt zijn vruchten af te werpen als Kees weer vertrouwen krijgt in het huwelijk. Als de relatie met behulp van therapie geheeld lijkt te zijn, krijgt Lieselotte van een vriendin te horen dat Kees een buitenechtelijke relatie heeft gehad. “Toen ik het hoorde voelde ik me ontheemd, ontredderd,” vertelt Lieselotte. “Ik ben naar huis gegaan om aan Kees te vragen of het waar was, en het klopte. Er is vooral veel verdriet geweest, maar het gebeurde op een zondagochtend en ’s middags gingen we gek genoeg gewoon naar een verjaardag. ”

Boosheid heeft Lieselotte niet gevoeld. “Wel veel verdriet,” licht ze toe. “Eerder had God op een conferentie tegen me gezegd dat ik Kees moest vergeven. Ik wist destijds niet waarvoor. Later begreep ik dat dit Gods plan was.”

Redden

Lieselotte zet alles op alles om het huwelijk te redden. “Ik denk dat ik ergens wel wist dat hij een relatie had met iemand anders, maar daar wilde ik niet aan toegeven. Uiteindelijk ben ik daar heel blij om, want als ik dat had gedaan had ik niks gehad om voor te strijden,” geeft ze toe. “Daarnaast kon ik me goed verplaatsen in zijn situatie. Ik kon zijn behoefden op dat moment niet bevredigen, een andere vrouw kon dat wel. Ergens voelde ik ook dat hij het niet wilde, anders was hij allang weggegaan.”

Therapie

Het stel besluit om opnieuw in therapie te gaan. Ze worden gevraagd voor opnames van de EFT-relatietherapie. In één weekend volgen Kees en Lieselotte het hele traject. Met succes. Lieselotte: “Er werd ons gevraagd wat ons het meest bijgebleven aan onze crisis. Het was voor mij niet die andere vrouw, maar het gevoel dat Kees mij in de steek liet. De therapie is heel herstellend en goed voor ons geweest.”

Mede door de therapie is het vertrouwen in de relatie hersteld. “God heeft een grote rol gespeeld om ons bij elkaar te houden en ook de tijd die we het gegeven hebben draagt daarin bij,” aldus Lieselotte. Volgens haar gaan veel stellen die in crisis raken al te snel uit elkaar. “Er worden al snel radicale keuzes gemaakt. 8 maanden onzekerheid is lang, maar was in ons geval nodig,” licht ze toe. “Het is niet zo gek dat je huwelijk eens een storm belandt, maar je moet er wel samen in durven te staan met het vertrouwen dat God erbij is.”