Massaal op vakantie in eigen land?

De annuleringen stroomden bij hotels en vakantieparken massaal binnen nadat Rutte een oproep deed om niet op vakantie te gaan. Vanavond zal tijdens de persconferentie blijken of de maatregelen versoepeld worden, maar een vliegvakantie naar de Canarische Eilanden lijkt nog ver weg. Dan maar op vakantie in eigen land?

Massaal op vakantie in eigen land?

Bij Westcord hotel De Wadden op Vlieland staat de telefoon roodgloeiend. “We worden helemaal platgebeld,” meldt de receptie. “Al dagen stromen de reserveringen binnen. Ik moet zo ophangen, want ik heb nog vijf lijnen in de wacht.” In de zomermaanden zit het hotel op Vlieland al grotendeels volgeboekt dus wie nog een plaats wil bemachtigen moet snel zijn. “We hebben nog hier en daar wat hotelkamers vrij, maar voor gezinnen wordt het lastig om te boeken.” Ook bij Strandhotel Seeduyn op Ameland nemen de boekingen toe. "Waar mensen eerder voor een paar dagen bleven, krijgen we nu boekingen binnen voor twee weken." 

Huisje in de natuur

Bij Landel Greenparks lopen de reserveringen echter nog niet storm. “Na de oproep om thuis te blijven zijn reserveringen massaal geannuleerd," zegt persvoorlichter Jeanette ten Kate. "We merken dat de boekingen nu een beetje aantrekken, maar de persconferentie van vanavond zal voor veel mensen uitwijzen of ze gaan boeken of niet." Van de 56 Landenparken die er in Nederland zijn, zijn er nog 30 open. "Uiteraard houden we ons aan de voorschriften van het RIVM, dus de zwembaden en restaurants zijn dicht. Voor sommige mensen is dat prima. Ook gezinnen die in de stad wonen en geen tuin hebben zijn blij met een huisje in de natuur.”

Bij Fletcher Hotels zijn de hotels in afwachting van de persconferentie gesloten. “Mocht de persconferentie van vanavond positief uitpakken dan zullen er weer een aantal hotels open gaan. In de afgelopen tijd hebben wij alle hotels gereed gemaakt voor de 1,5 meter-samenleving."

Maatregelen

Waar sommige hotels met en parken met de nodige aanpassingen open zijn, worden in andere veiligheidsregio's toeristen actief geweerd. Zo zijn in Zeeland, Twente en Rijnmond alle vormen van recreatief verblijf verboden. Recreatieparken, campings en pensions gesloten en ook de jachthavens zijn dicht.

Een vakantie naar het buitenland zit er voorlopig nog niet in. Net als Nederland hebben veel landen een inreisverbod voor mensen die geen essentiële reis maken. Enkele vluchten van KLM gaan door, maar de vliegtuigen van maatschapijen als Easy-Jet en Transavia staan voorlopig aan de grond.

Heb jij al een vakantie geboekt in eigen land of vind je het onverantwoord?