Meerdere keren per jaar in lockdown het nieuwe normaal?

15 april 2020

We zitten tot minstens 28 april in de ‘intelligente lockdown’. Ondertussen wordt er hard nagedacht over exit-strategieën: hoe kunnen we eventueel terugkeren naar het gewone leven? Wie weet moeten we voorlopig meerdere keren per jaar in lockdown om het virus de baas te blijven.

Meerdere keren per jaar in lockdown het nieuwe normaal?

Moeten we wennen aan het beeld van lege terrassen?

 

Het zou wel eens een hele andere realiteit kunnen zijn dan we gewend waren voordat het coronavirus Nederland bereikte. Uit een nieuwe studie van een onderzoeksgroep van Harvard University blijkt dat we mogelijk wel drie tot vier keer per jaar tijdelijk in lockdown moeten, zolang er geen vaccin tegen het nieuwe coronavirus is. Op die manier worden de besmettingspieken, en daarmee de druk op de gezondheidszorg, beperkt. De onderzoeksgroep, die onder leiding staat van hoogleraar epidemiologie Marc Lipsitch, denkt dat tot 2022 maatregelen zoals thuiswerken nodig zijn om te voorkomen dat de zorg alsnog overbelast raakt. Ook doen ziekenhuizen er goed aan om hun extra intensivecarebedden aan te houden.

Lichtknop

Eerder vertelde hoogleraar gezondheidseconomie Xander Koolman in Nieuwsuur al over de zogenoemde ‘lichtknopmethode’, waarin we periodes van versoepeling van maatregelen (en toename van ziekenhuisopnames) afwisselen met periodes van strakkere maatregelen (en afname van ziekenhuisopnames). Eigenlijk hetzelfde als wat de onderzoekers van Harvard uit hun modelstudie concludeerden. Daar werd voorspeld dat die cyclus zich minstens een jaar moet herhalen.

Koolman noemde ook andere opties na de lockdown. Een model zoals in Zuid-Korea, waar het normale leven weer enigszins op gang is, maar waar veel getest wordt en ondertussen mensen geïsoleerd worden wanneer ze in de buurt zijn geweest van mensen met het coronavirus. Mensen worden dan bijvoorbeeld in de gaten gehouden met een app, maar dat heeft weer gevolgen voor de privacy. Zo heeft elke exit-strategie zijn nadelen.