Moeten de grenzen dicht voor toeristen tijdens de coronacrisis?

Premier Rutte roept Belgen en Duitsers op niet naar Nederland te komen, ook niet tijdens het lange Paasweekend wat eraan zit te komen, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Is zo’n oproep genoeg, of moeten de grenzen gewoon even dicht?

Moeten de grenzen dicht voor toeristen tijdens de coronacrisis?

Met een oproep om niet naar de Waddeneilanden te komen wordt geprobeerd om volle veerboten te voorkomen

 

De temperaturen gaan oplopen, de zon komt meer en meer tevoorschijn. Genieten van het lange Paasweekend wat eraan zit te komen kan nog wel, maar zoveel mogelijk binnen of in eigen tuin. Het vergt aanpassingsvermogen. Premier Rutte sprak het Nederlandse volk tijdens zijn persconferentie afgelopen dinsdag met klem aan: blijf thuis met Pasen en maak liever ook geen plannen voor de meivakantie.

Tegelijk staat het Belgen en Duitsers wel vrij om naar Nederland te reizen voor een lang weekend, of in de meivakantie. Rutte sprak later ook hen aan om toch vooral niet naar Nederland te reizen, ook omdat de voorzieningen op dit moment minimaal zijn. Maar de grenzen houdt hij open. De grenzen sluiten is in uitzonderlijke gevallen toegestaan, ook tussen Schengenlanden, zolang het maar tijdelijk is. Rutte wil die rigoureuze maatregelen nog niet treffen. Hij rekent op het gezond verstand.

Regionale verschillen

Ondertussen dubben de toeristische regionen in Nederland met het komende toerismeseizoen. Op de Waddeneilanden bijvoorbeeld. Op vier van de vijf eilanden is nog geen enkele coronapatiënt bekend, moet je dan het risico nemen en toeristen toelaten? De burgemeesters van de vijf eilanden erkenden in een open brief dat ze in een spagaat zitten, want voor de ‘gastvrije eilanden’ is toerisme een belangrijke inkomstenbron. Maar ze schreven: “Onze gasten zijn onder normale omstandigheden altijd welkom. Maar in deze bijzondere periode is dat plotseling wat lastiger.” Ze vragen van toeristen om zoveel mogelijk thuis te blijven, ook om geen onnodige druk op het zorgsysteem van de eilanden te leggen.

In Zeeland werd daadkrachtiger gereageerd. De Veiligheisregio Zeeland besloot tot een verbod voor al het ‘recreatief of toeristisch verblijf’. Dat terwijl normaal Zeeland normaal juist zoveel mogelijk toeristen wil trekken, ook daar is het een belangrijke bron van inkomsten. ‘’Maar dit jaar is alles anders – het is even geen vakantietijd, maar crisistijd”, zei burgemeester van Terneuzen en voorzitter van de Veiligheisdregio, Jan Lonink tegen de Volkskrant. En dus moeten toeristen wegblijven. Zo wordt voorkomen dat er teveel druk komt te liggen op de zorg in Zeeland.

Wat denk jij?

Zeeland maakt een eigen, rigoureuze keuze. De Waddeneilanden doen, net als premier Rutte, een oproep om vooral niet te komen. Maar daarbij blijft het wel de verantwoordelijkheid van eenieder. Is het wel verstandig om het slechts bij een oproep te houden? En moet premier Rutte hier niet gewoon harder optreden, bijvoorbeeld door de grenzen tijdelijk even dicht te doen? Al scheelt het tien besmettingen, daarmee kan de zorg toch behoorlijk ontzien worden.