Naarden viert alternatieve Matthäus Passion

Waar normaal gesproken op Goede Vrijdag het vestingstadje Naarden volledig in het teken staat van Bachs Matthäus Passion, dreigde dat dit jaar niet zo te zijn vanwege de coronacrisis. Inwoners van Naarden-Vesting vonden dit zo jammer, dat ze een alternatief 'Matthäus-moment' creëerden.

Naarden viert alternatieve Matthäus Passion

In Naarden-Vesting klinkt al sinds 1922 elk jaar rond Pasen de Matthäus Passion van Bach. Helaas was de Nederlandse Bachvereniging genoodzaakt om vanwege de coronacrisis de diverse uitvoeringen van het lijdensverhaal af te gelasten. Inwoners van Naarden-Vesting misten 'hun' jaarlijkse evenement en riepen op om met elkaar -op gepaste afstand- de aria Erbarme Dich te beluisteren rondom de Grote Kerk.

Om 11:00 uur luidden de klokken van de kerk. Daarna klonk vanuit verschillende speakers het ontroerende 'Erbarme Dich' van Bach. Buurtbewoners namen plaats op het grasveld of op de bankjes en genoten in stilte van de muziek. Ellen Snoep, directeur van de kerk, had binnen in de lege kerk ook een speaker aan staan. Met dit initiatief hoopten de initiatiefnemers een moment van bezinning te creëren.

Erbarme Dich

De aria geeft het perspectief van apostel Petrus weer, die -nadat hij Jezus driemaal heeft verloochend- beseft wat hij gedaan heeft. Een ondraaglijke spijt maakt zich meester van Petrus en hij kan slechts nog bij God om medelijden vragen.

Kijk hier naar de Matthäus Passion in Naarden

Heel Naarden loopt uit voor alternatieve Matthäus Passion: "Heel erg ontroerend"

NAARDEN - Normaal zou de vestingstad de hele week in het teken staan van de Matthäus Passion en loopt op Goede Vrijdag bekend Nederland rond om de lijdensweg van Jezus te beluisteren.

Kijk de video bij NH Nieuws

Alles over de Matthäus Passion

In de aanloop naar Pasen staat NPO Radio 4 in het teken van de Matthäus. Op deze pagina vind je alles over de Matthäus-Passion en andere muziek voor de passietijd: een overzicht van de mooiste concertopnames, kijk- en luistertips voor radio en tv, podcasts en de mogelijkheid om zélf thuis mee te spelen met Bachs meest geliefde aria Erbarme dich.

Luister verder op NPO Radio 4