Ouderen achter hekken: Arriva schiet te hulp

Rond de binnentuin van zorgcentrum Noorderbreedte in Leeuwarden zijn hekken geplaatst om bewoners te beschermen tegen corona. Volgens de directie hielden de bezoekers zich niet aan de richtlijnen van het RIVM. Vervoersbedrijf Arriva schiet te hulp om de bewoners en hun familie een hart onder de riem te steken.

Ouderen achter hekken: Arriva schiet te hulp

Aan toegangspoort tot Noorderbreedte Revalisatie in Leeuwarden hangt een mededeling: “Wij zijn helaas genoodzaakt de toegang tot het terrein te beperken.” Waar bezoekers eerst nog voor het raam van hun geliefde konden staan, wordt de weg nu versperd door hekken. De maatregel valt bij familieleden van de bewoners niet in goede aarde. ,,Dit hekwerk houdt een laatste restje mededogen en medeleven tegen, het is onmenselijk,” schrijft plaatselijke journalist Auke Zeldenrust in de Leeuwarder Courant. Elke dag stond hij, op gepaste afstand, bij het raam van zijn moeder die in Noorderbreedte verblijft.

Volgens de directie waren de maatregelen hard nodig. De toestroom van bezoekers zou de cliënten in gevaar brengen. Bovendien zou niet iedereen zich aan de landelijke richlijn van 1,5 meter afstand houden. Daarom is gekozen voor de plaatsing van het hek rondom de zorginstelling.

Bij locaties van Noorderbreedte elders in Leeuwarden zijn om een andere redenen hekken geplaatst. Namelijk om veilige buitenruimten te maken, zodat de bewoners toch nog kunnen genieten van de lentezon.

Chauffeurs

Om de bewoners toch in contact te brengen met bezoekers, heeft vervoersbedrijf Arriva een oplossing bedacht. Nu een groot deel van de chauffeurs niet aan het werk kan, worden ze ingezet als gastheren en -vrouwen bij de locaties van Noorderbreedte. In tijdslots kunnen bezoekers tussen 10:00 en 16:30 bij hun dierbaren op bezoek. Bewoners worden in groepjes naar buiten gebracht en bezoekers mogen een kwartier aan het hek blijven staan. De medewerkers van Arriva houden toezicht zodat iedereen zich aan de regels van social distancing houdt.