Protesten in de VS, terwijl Trump nog wat olie op het vuur gooit

Columniste Mirjam Sterk: 'Hun boodschap is helder: de economie moet weer open'

Grimmige beelden vanuit Michigan. Groepen mensen die gewapend en zonder 1,5 meter afstand te houden, protesteren tegen de ‘blijf-thuis orders’ bij het regeringsgebouw. Het was het eerste protest wat ik zag, maar de dagen erna volgden er meer. Woedende menigten zwaaiend met Amerikaanse en Trumpvlaggen op straat en vanuit hun auto’s. In hun handen protestborden met teksten als ‘work not welfare’, en ‘vrijheid is mijn medische conditie’, terwijl ze ‘USA, USA’ scanderen. Het geeft me een zeer ongemakkelijk gevoel.

Protesten in de VS, terwijl Trump nog wat olie op het vuur gooit

Hun boodschap is helder: de economie moet weer open. Stop met het beleid tegen de verspreiding van het coronavirus. In de toespraken wordt het coronavirus vergeleken met de griep en daarvoor gaat de economie ook niet op slot. 

De werkloosheid in Amerika is inmiddels tot grote hoogte gestegen. Niet eerder sinds de Grote Depressie in de jaren dertig van de vorige eeuw zaten zoveel Amerikanen zonder werk: 22 miljoen Amerikanen hebben zich de afgelopen vier weken als werkloos geregistreerd. De consequenties zijn enorm aangezien voor velen daarmee ook hun ziektekostenverzekering weg is. En dat in deze tijd…

Olie op het vuur

President Trump gooide vrijdag olie op het vuur. Hoewel notabene zijn eigen maatregelen voorschrijven dat men thuis moet blijven en in het sociale verkeer afstand moet houden, twitterde hij ‘BEVRIJD MINNESOTA’, gevolgd door ‘BEVRIJD MICHIGAN’ en afgesloten met BEVRIJD VIRIGINA en red jullie fantastische 2eamendement (red: recht op het dragen van een eigen wapen). Het ligt onder vuur!’ 

Het is een gevaarlijke oproep tot verzet tegen drie – niet toevallig - Democratische gouverneurs. Het is een extra aanmaakblokje gooien op een al smeulend vuur wat rechts radicale groeperingen volgens berichten uit The Guardian en The Washington Post flink oppoken via de social media. Een giftige cocktail, die maar zo tot geweld of erger: een burgeroorlog zou kunnen leiden. Zijn vicepresident Pence verdedigde de president, die alleen maar had willen zeggen dat hij zo snel mogelijk de economie weer wilde heropenen. 

Duivels dilemma

Ik heb wel begrip voor het duivelse dilemma waarmee ook Donald Trump wordt geconfronteerd. Het bestrijden van de verspreiding van het virus om mensen levens te redden, tegenover maatregelen nemen om de economie weer op gang te helpen wat uiteindelijk ook kwetsbare mensen helpt. Wat is een mensenleven waard en wiens mensenleven? 

Het is een ethisch dilemma waar ook Nederland zich voor geplaatst ziet. Hoe langer deze situatie duurt, hoe moeilijker het zal blijken mensen binnen en op afstand te houden. Hoe langer ouderen alleen in hun kamer zitten in verzorgingstehuizen, hoe vlakker de curve, maar ook hoe wanhopiger de familie zal zijn. Hoe langer de winkels gesloten blijven, hoe kleiner het besmettingsgevaar, maar ook hoe dieper het economische dal. 

Wat is wijsheid? Ik denk aan mijn vriend die met een auto-immuunziekte de dagen telt dat hij zijn kinderen weer veilig kan zien en aan de daklozen die agressiever dan anders op straat in Washington D.C. die enkele voetgangers om geld bedelen. Heel vaak heb ik een duidelijke mening over zaken, maar nu weet ik het echt even niet.