Statushouders in de schulden

Bureaucratie en het digitale systeem zijn complex

Veel vluchtelingen -die inmiddels statushouders zijn- kampen met schulden, waardoor vele van hen in de problemen zitten. Wat moet er voor deze mensen gebeuren?

Statushouders in de schulden

De bureaucratie van toeslagen, naheffingen en het digitale systeem zorgt ervoor dat veel vluchtelingen niet begrijpen welke betalingen ze moeten doen. Ook psychische problemen, de beheersing van de Nederlandse taal, een klein sociaal netwerk en cultuurverschillen rondom geldzaken, belemmeren volgens de onderzoekers de financiële redzaamheid van de nieuwkomers.

Daarnaast moeten ze geld lenen voor hun huis, inboedel en inburgeringstraject bij de gemeente. Al deze schulden lopen uiteindelijk op tot het moment dat statushouders met problematische schuldproblematiek kampen, en waardoor de Belastingdienst het geld mag terugvorderen. Wat moet er voor deze mensen gebeuren? Kijk onze reportage hieronder.

Statushouders in de schulden