Tegeltjeswijsheid

Columnist Kees Versteeg zoekt naar houvast in de coronacrisis

In deze onzekere tijden van de coronacrisis zoeken mensen naar houvast. Cabaretier Kees Versteeg ziet dat verlangen om zich heen en bij zichzelf. Hoewel hij niet het idee heeft dat hij het precies weet, probeert hij er wel wat zinnigs over te zeggen.

Tegeltjeswijsheid

Mijn vrouw en ik hebben pas een nieuwe keuken uitgezocht. Dat was nog een hele klus, je moet heel veel keuzes maken. Hoe moeten we de keuken indelen? Welke apparaten zijn geschikt? Wat voor aanrechtblad past het beste? Het lastigste vond ik nog het uitzoeken van bijpassende tegeltjes. Toen we bij de tegelhandel kwamen, werden we duizelig van het grote assortiment. Er waren zoveel soorten en allemaal verschillend in grootte, kleur en vorm. Ik wist echt niet welke tegeltjes ik moest kiezen: voor het eerst in mijn leven had ik echt behoefte aan tegeltjeswijsheid...

In deze tijd van de coronacrisis komen er regelmatig tegeltjeswijsheden langs, meestal clichés met een kern van waarheid. Ik hoorde iemand zeggen: “Maak je niet druk om dingen waar je geen invloed op hebt.” Dat is helemaal waar, maar veel makkelijker gezegd dan gedaan.

Onzekerheid

Er is zoveel onzeker in deze tijd: hoe het coronavirus zich verspreidt, of er geliefden door getroffen worden en hoe dat dan af zal lopen. Natuurlijk loop ik ook rond met de vraag of ik het zelf krijg of misschien al heb gehad. Er heerst onzekerheid over werk, onze economie en de welvaart in ons land. Door de beperkende maatregelen zijn we een stuk van onze vrijheid kwijt en het is niet duidelijk hoe lang dit allemaal nog gaat duren.

Mensen kunnen niet goed tegen zoveel onzekerheid, daarom zoeken ze houvast. De één denkt precies te weten hoe de crisis aangepakt moet worden, de ander zorgt voor kasten vol wc-papier en blikvoer. Weer een ander volgt al het nieuws dat in een voortdurende stroom beschikbaar is. Ook zijn er oproepen op sociale media voor het tegelijkertijd zingen van een lied, of wat dacht je van het miljoen keer bidden van het Onze Vader. Het zou heel makkelijk zijn om daar nu schamper over te doen, maar het is een uiting van verlangen naar houvast en controle. Datzelfde verlangen heb ik ook. Bij mij komt dat anders tot uiting: ik stort me helemaal op mijn werk en met humor probeer ik het verlies aan controle te compenseren.

Geen houvast in wc-papier

Gelovigen zoeken en vinden natuurlijk ook houvast in hun geloof, de één nog meer dan de ander en ieder op verschillende manieren. Ik vind het heel bijzonder hoe goed sommige mensen denken te weten wat Gods bedoeling is met deze virusuitbraak.
Zelf ben ik terughoudend met het invullen van Gods aandeel in grote en kleine gebeurtenissen in ons menselijke bestaan, maar er is wel een diep vertrouwen en besef dat mijn leven in de hand ligt van de Eeuwige, de bron van het leven. Dat geeft rust en vrede.
Ik leer dat ik geen houvast hoef te zoeken in wc-papier, in het opslurpen van informatie, of in sluitende antwoorden en verklaringen. Als ik erken dat ik niet de controle heb over het leven en het wereldgebeuren, dan kan ik dat loslaten en mag ik gewoon doen wat ik kan, op de plaats die God me geeft.

Zo zeg, dat lijken wel tegeltjeswijsheden: zal ik dat op de tegeltjes in mijn nieuwe keuken laten zetten?

Lieve mensen, hou vol, hou van elkaar, houd moed en vind je houvast door los te laten in vertrouwen dat de Eeuwige je vasthoudt.