Tien alternatieven om toch Koningsdag te vieren

Het contrast zal groot zijn. Normaal staan er vele activiteiten op het Koningsdag-programma, nu zullen de straten grotendeels leeg blijven. Om toch enigszins de feestelijke sfeer te bevorderen, hieronder een lijst met geïmproviseerde alternatieven. Zo kun je toch Koningsdag vieren, maar dan vanuit huis.

Tien alternatieven om toch Koningsdag te vieren

1. Een feestje in VR

Om toch een feestje te kunnen vieren organiseert VR-ontwikkelaar Vrroom een VR-festival op De Dam in Amsterdam. Er zijn muziekoptredens en er is een lichtshow. Bovendien kun je virtueel bier bestellen aan de bar en de koning virtueel de hand schudden. Er zijn kaarten te koop voor 7,50 en de opbrengst gaat naar de Voedselbank. 

2. Woningsdag

De Oranjebond roept op om thuis te blijven en doopte Koningsdag om tot Woningsdag. Om een handje te helpen hebben ze daar een speciaal programma voor samengesteld. Zo worden van 9:45-10:00 uur de klokken geluid en is er om 16:00 uur een nationale toost.

3. Virtuele kleedjesmarkt

Normaal slenter je misschien langs kleedjes met allerlei prullaria, op zoek naar die ene voltreffer. Nu dat niet mogelijk is komt Marktplaats met een alternatief: de KiKa Vrijmarkt. Je kan een je kleedje alsnog klaarleggen, om er dan een foto van te maken en die op Marktplaats te zetten, inclusief een prijs en een beschrijving van al je te verkopen waar. Ze roepen tegelijk op om een deel van je opbrengst te doneren aan KiKa.

4. Balkoningsdag

Vier vrienden bedachten Balkoningsdag, een initiatief om toch de verjaardag van de koning te kunnen vieren, maar dan veilig vanaf balkon, dakterras of vanuit de tuin. Om 12:00 uur start er een livestream waar iedereen op aan kan haken en waar artiesten op zullen treden.

5. Wees wijs, vier Koningsdag in je eigen paleis

Ook de horeca speelt in op een geïmproviseerde Koningsdag. Het Stadscafé in Amersfoort bijvoorbeeld, met de slogan: ‘Wees wijs, vier Koningsdag in je eigen paleis’. Ze bieden daarbij hulp, want je kan een Koningspakket bestellen met oud-Hollandse spelletjes als spijkerpoepen en koekhappen en verschillende versnaperingen. Je kan het ophalen door met de auto langs te rijden in een ‘Royal drive-through’. Zo proberen allerlei horecagelegenheden er wat van te maken. Zoek vooral eens in je eigen stad of dorp. Ze kunnen je steun goed gebruiken.

6. Koningsdag Quiz

Speel de Koningsdag Quiz van Upbeatles. Normaal verzorgen ze fysieke pubquizzen, maar sinds de coronacrisis doen ze het online. Speciaal voor Koningsdag hebben ze ook een quiz in elkaar gezet. Start de livestream, trommel familie en vrienden op via groepsvideobellen en kijk hoeveel julile weten.

7. Schaken met het hele gezin

Chessity, een organisatie die zich inzet voor het schaken, organiseert het grootste online schaaktoernooi voor gezinnen. Het is voor gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar en zelfs als je niet kunt schaken, is dat geen probleem, op Koningsdag kun je het leren.

8. Discorona

Uiteraard valt Koningsnacht ook in het water. Maar uiteraard zijn ook daar alternatieven voor verzonnen. Concertcaal dB’s organiseert de een Discorona. Je kunt het feestje gratis streamen, gewoon vanuit je woonkamer. 

9. WoonkamerBingoShow

Als je niet zo van muziek houdt, kun je het ook iets rustiger aanpakken met de WoonkamerBingoShow, te volgen via een livestream. Je kunt een bingokaart kopen, die je per mail krijgt. Heb je een volle kaart? Dan bel je in bij de livestream en kun je prijzen winnen. Voor 6 euro haal je al twee bingokaarten en bovendien kun je prijzen winnen die ingekocht zijn bij lokale, getroffen ondernemers.

10. Blijf zoveel mogelijk binnen

De drang om toch naar buiten te gaan om elkaar te ontmoeten zal er zeker zijn, ondanks al deze initiatieven. Koningsdag is normaal toch ook een feest van saamhorigheid. Blijf toch maar zoveel mogelijk binnen, want Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht, zei in EenVandaag dat burgemeesters zullen optreden als mensen toch alternatieve feestjes organiseren.