Waarom kunnen we niet gewoon de tennisbaan op?

17 april 2020

In de persconferentie van afgelopen week tempert premier Rutte de verwachtingen over de versoepeling van de maatregelen na 28 april. "We zitten echt nog niet in de fase om weer te gaan tennissen", aldus Rutte. Maar waarom eigenlijk niet? En waarom mogen we bijvoorbeeld niet golfen, paardrijden of roeien? Wordt het zo langzamerhand niet tijd om te kijken naar wat wél mogelijk is?

Waarom kunnen we niet gewoon de tennisbaan op?

Een aantal dagen geleden zag ik in mijn Facebooktijdlijn een bericht verschijnen van mijn tennisleraar Maarten:

"Er zijn veel beroepen die nu niet kunnen worden uitgevoerd i.v.m. met corona, wat ik zeker respecteer. Hier zitten eindeloze financiële problemen aan vast waarschijnlijk. Ik kijk ook zeker graag naar de tv, nu ik daar eindeloos tijd voor heb. Maar als ik tennistraining geef aan 1 persoon, dan kan ik dat echt veiliger uitvoeren dan die 4 personen die aan tafel zitten bij RTL Boulevard of OP1."

Maatwerk voor sport

Heeft tennistrainer Maarten hier een punt? Het is begrijpelijk dat er bij aanvang van de crisis grote, algemeen geldende beslissingen zijn genomen. Er was geen tijd voor uitzonderingen. Maar nu de coronacrisis voortduurt en steeds meer ondernemers en bedrijven economische schade ondervinden, wordt de roep om maatwerk groter. En laat dat maatwerk nou bij veel sporten vrij makkelijk realiseerbaar zijn.

Tennis en golf

Tennisbond KNLTB en golffederatie NGF onderzoeken hoe tennis- en golfbanen weer gefaseerd open kunnen gaan. KNLTB-directeur Poel meldt op de website van de tennisbond dat zowel tennis als golf bij uitstek sporten zijn, die je op gepaste afstand kunt beoefenen. Zo zou je met z'n tweeën de tennisbaan op kunnen, een enkelspel dus. Je houdt dan bijvoorbeeld als je vijf banen naast elkaar hebt de banen 2 en 4 dicht. Net als het clubhuis. Golfen is ook een sport waar de afstanden tot elkaar groot zijn en waar vrij eenvoudig in zo'n eerste fase opgestart kan worden.

Een ander onderdeel waar sporten als tennis en golf mee te maken hebben, zijn de lessen. Nederland kent alleen al 1696 tennisclubs, waar enkele duizenden leraren lesgeven. Sommigen zijn in dienst van een club, maar het merendeel is ZZP-er. Poel schrijft op de website van de KNLTB: 'Tennis- en golfleraren vormen een omvangrijke beroepsgroep die nu thuiszit. Ook daarmee zou je in een bepaalde fase weer voorzichtig kunnen beginnen, misschien eerst één-op-één.' 

"Ik mis mijn leerlingen"

Tennisleraar Maarten

Maarten: "Ik mis mijn leerlingen. De passie die ik heb om iemand beter te maken voor het tennisspelletje mis ik heel erg. Ik realiseer me dat er nog een heleboel andere dingen zijn buiten de tennisbaan, maar mijn werk op de baan is toch wat ik het allerleukst vind.

Als tennisverenigingen goed de afspraken van het RIVM handhaven en duidelijk communiceren met hun leden, zouden tennisclubs echt wel open kunnen. Je zou steeds een baan tussen twee banen in vrij kunnen laten. Zelfs dubbelen zou best moeten kunnen, maar voor de zekerheid kan je ook voor alleen enkelspel kiezen. Een andere goede optie is een online reserveersysteem, waarin clubs blokken openstellen met tijd ertussen, zodat spelers op veilige afstand kunnen wisselen. En uiteraard moet het clubhuis nog even dichtblijven."

Gezondheid voorop

In deze tijden staat de bescherming van de gezondheid voorop, erkent ook Poel: 'Maar als we verder kijken dan is het, met de nadruk op niet eerder dan het kan, ook weer belangrijk dat mensen gaan sporten en bewegen, alleen al om hun weerstand op te bouwen.'

Wat Maarten betreft gaan kinderen ook weer gauw de baan op: "Jeugd zou in kleinere groepen van maximaal vier kinderen kunnen trainen, zolang nog niet duidelijk is of ze elkaar en volwassenen kunnen besmetten. Zet kinderen goed uit elkaar en laat ze voorlopig niet samenwerken. De trainer zal een grotere rol krijgen; hij zal meer moeten aanspelen en meedoen. Er is op een tennisbaan genoeg ruimte om een eigen veldje te creëren, uitleg op gepaste afstand. En als ouders zich ook netjes aan de regels houden als ze hun kind komen ophalen, kan er gewoon getraind worden."

Praat mee!