'Betaal coronaboete niet'

Waarom je volgens deze hoogleraar de coronaboete niet moet betalen

Mensen die een ‘coronaboete’ hebben gehad voor het overtreden van de noodverordening kunnen die beter niet betalen. De noodverordening gaat namelijk in tegen de grondwet. Dit zei hoogleraar algemene rechtswetenschap Jan Brouwer in Dit is de Dag.

'Betaal coronaboete niet'

Nederland is opgesplitst in 25 veiligheidsregio’s en iedere veiligheidsregio heeft een voorzitter. Hierdoor ontstaat er volgens Brouwer rechtsongelijkheid. Ook al zijn de regels in de regio’s hetzelfde, dan is dat geen garantie dat ze overval op dezelfde manier worden gehandhaafd. “Als je samen in het Vondelpark in Amsterdam op anderhalve meter afstand gaat lunchen is er niks aan de hand. Doe je dat in het Kronenburgpark in Nijmegen dan krijg je gegarandeerd een boete.”

Grondrechten

Volgens Brouwer beperkt de huidige noodverordening te veel grondrechten in. “Nood breekt wet, maar niet de grondwet. Het verbod op samenkomsten is een regelrechte inbreuk op de vergadervrijheid. Dus die noodverordening is in strijd met de grondwet, waardoor dit niet handhaafbaar is.”

Daarnaast is er volgens Brouwer nog een tegenstrijdigheid in de noodverordening. “De noodverordening verbiedt samenkomsten, maar een artikel verder staat dat groepsvorming wordt toegestaan alleen onder voorwaarde als dit op 1,5 meter afstand gebeurt. Dit staat haaks op elkaar. Met andere woorden groepsvorming is toegestaan en samenkomsten niet. Ik zie niet in wat het verschil is.”

Volgens de hoogleraar is deze juridische aanpak in crisistijd een experiment dat vooral niet moet worden herhaald. "Dit is een gelegenheidsoplossing, die veel frictie oplevert. Na de zomer, als er mogelijk een tweede golf komt, moeten we dit juridisch beter regelen, zodat de regels geen innerlijke tegenstrijdigheid meer hebben en er geen conflict optreedt met de Grondwet."

Luister hier het hele fragment terug