‘Er mag niet meer gezongen worden in de kerk’

In het zuidwesten van Duitsland, in de deelstaat Baden-Württemberg, mogen vanaf 4 mei weer kerkdiensten worden gehouden, maar wel onder voorwaarde dat er niet gezongen wordt.

‘Er mag niet meer gezongen worden in de kerk’

Dat laat de regionale krant Badische Neueste Nachrichten weten. Winfried Kretschmann, de minister-president van de deelstaat Baden-Württemberg, zegt: 'Vanwege het fundamentele recht op vrijheid van godsdienst is het belangrijk dat kerkdiensten en gebedsbijeenkomsten worden heropend in overeenstemming met de hygiënevoorschriften.’

Geen zang

In grote groepen zingen kan ertoe leiden dat het virus zich via kleine speekseldruppeltjes op grote schaal verspreidt. Mogelijk is dat ook een van de redenen dat het virus een aantal weken geleden zo hard toesloeg in de Biblebelt. Om dit te voorkomen hebben de christelijke, islamitische en joodse geloofsgemeenschappen met de Bondsraad afgesproken dat er niet gezongen zal worden tijdens de erediensten.

Overige regels

Naast het feit dat er niet meer gezongen mag worden, moeten de gelovigen ook hier 1,5 meter afstand van elkaar bewaren. Daarnaast wordt het dragen van een mondkapje tijdens de samenkomst erg aanbevolen. Waar er in andere deelstaten in Duitsland een maximumaantal bezoekers van dertig geldt, maakt dat voor het zuidwesten van Duitsland niet uit.

Wat vind jij?

Dat religieuze groepen weer mogen samenkomen, zal voor velen een opluchting zijn. Toch zal een kerkdienst er niet hetzelfde uitzien als voor de crisis. Wat vind jij? Is een fysieke kerkdienst zonder samenzang wenselijk? Of hoort het zingen er nou eenmaal bij en blijft een online kerkdienst in dat geval een beter alternatief? Laat het weten in de poll hieronder!