55.000 leerlingen afwezig bij heropening basisscholen

Op 90 procent van de basisscholen zijn kinderen thuis gebleven, in de afgelopen drie dagen dat de basisscholen weer geopend waren. Naar schatting zijn ongeveer 55.000 kinderen niet naar school gegaan.

55.000 leerlingen afwezig bij heropening basisscholen

Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder 1100 schooldirecteuren in het basisonderwijs en speciaal onderwijs. Bij negen van de tien scholen bleven er de eerste dagen één of meerdere kinderen thuis vanwege het coronavirus. Meestal met een goede reden, omdat leerlingen zelf of hun omgeving een verhoogd risico loopt. 

Vaak ging het bij afwezigheid op scholen slechts om 1 of 2 procent van de leerlingen, maar op sommige scholen waren er uitschieters: daar ontbrak soms meer dan 10 procent van de leerlingen, zo maakte de AVS bekend.

Goed gevoel

Toch kijkt het overgrote deel van de schooldirecteuren met een goed gevoel terug op de eerste dagen. Ruim een vijfde vond het zelfs geweldig gaan, zo vertelt AVS-voorzitter Petra van Haren: “Er was vooral veel blijheid om de kinderen weer te zien. De afgelopen maanden is er zelfs in de vakantie keihard gewerkt in het onderwijs. We zijn trots op alle schoolleiders die dit samen met hun team georganiseerd hebben en er weer gewoon staan in deze ongewone tijd.”

De afgelopen weken werden er koortsachtig plannen gemaakt om de zogenaamde anderhalvemetermaatschappij te implementeren in scholen. Zo zijn klassen vaak maar voor de helft bezet en is er bijvoorbeeld eenrichtingsverkeer in de gangen.

Klachten

Ondanks de positieve geluiden verliep de heropening niet voor iedereen soepel. Volgens de NOS waren kwamen er bij 400 klachten binnen bij de Stichting Voor Werkende Ouders, onder meer over scholen die halve dagen hebben ingesteld, waardoor broertjes en zusjes niet altijd tegelijk naar school gaan.