Geweld tegen politie toegenomen tijdens coronacrisis

De politie heeft tijdens de coronacrisis vaker te maken met agressie, geweld en overlast. Vorige week lag het aantal overlastmeldingen zo'n 55 procent hoger dan in dezelfde week vorig jaar.

Geweld tegen politie toegenomen tijdens coronacrisis

Dat blijkt uit gegevens die de politie aan de NOS heeft verstrekt. Toen de coronamaatregelen in maart werden ingevoerd, lag het aantal geweldsincidenten tegen politieagenten nog 10% lager dan de maand ervoor. Vanaf april nam het aantal incidenten sterk toe. In de week van 6 april was het aantal incidenten 40% hoger dan voor de coronacrisis.

Coronaspugers

De politie zegt onder andere te maken te krijgen met zogenaamde 'coronaspugers', mensen die agenten in het gezicht spugen en dreigen met coronabesmetting.

Ook het aantal overlastmeldingen explosief is gestegen. Er wordt vooral vaker melding gemaakt van burenruzies, geluidsoverlast en hangjongeren. Afgelopen week telde de politie in Nederland meer dan 13.500 meldingen, ruim twee keer zoveel als dezelfde week vorig jaar. Het is onduidelijk of het uitschrijven van boetes voor te weinig afstand een rol heeft gespeeld in de toename van het geweld. Sinds eind maart zijn daar 9000 boetes voor uitgedeeld. 

Afname

Inmiddels lijkt het aantal incidenten weer te dalen. Begin mei was het aantal incidenten nog maar 4 procent hoger dan voor de crisis.

Uit cijfers die de politie dinsdag bekend maakte, blijkt dat het geweld tegen politiemensen in de afgelopen twee jaar is gestabiliseerd. Vorig jaar raakten 10.624 politiemensen betrokken bij geweldsincidenten die tegen hen waren gericht, een lichte afname ten opzichte van 10.781 meldingen in 2018.

Meer lezen over geweld tegen de politie? Ga dan naar ons dossier over Veiligheid in Nederland.