Hoe beleeft oud-PVV'er Joram van Klaveren zijn tweede ramadan?

Het is de tweede keer dat hij meedoet aan de ramadan, maar nog geen enkele keer maakte hij een ‘normale’ editie mee. Vorig jaar had hij zich net bekeerd tot de islam en werd hij geleefd, nu is er de coronacrisis. Hoe beleeft voormalig christen en PVV-politicus Joram van Klaveren deze ramadan? En hoe gaat het nu met hem?

Hoe beleeft oud-PVV'er Joram van Klaveren zijn tweede ramadan?

Joram van Klaveren, hier nog in zijn tijd als Kamerlid

 

Vorig jaar februari maakte Joram van Klaveren bekend dat hij zich in oktober 2018 had bekeerd tot de islam. Deze ommekeer vond plaats tijdens het schrijven van een islamkritisch boek. Hij stapte van zijn christelijke geloof af en werd dus moslim. Een schok ging door Nederland, iedereen leek zijn mening over hem klaar te hebben. Zelf was hij daar niet verbaasd over: hij was lang Tweede Kamerlid van de PVV en in die rol had hij veel kritiek op het geloof dat hij nu aanhangt.

Storm is gaan liggen

Die storm is gaan liggen, hoewel hij nog steeds vriendelijke of minder vriendelijke reacties krijgt. “Natuurlijk zijn er af en toe nog steeds mensen die reageren op mijn bekering. Ik snap het ook wel, helemaal gezien mijn politieke verleden. De negatieve reacties zijn bijna altijd via internet en afkomstig van mensen die expliciet anti-islam zijn. De positieve reacties zijn meestal op straat of via de e-mail. Maar overall is het een stuk rustiger.” Dat biedt voordelen, hij kan nu Inhoudelijk meer bezig zijn met zijn geloof. “Als je constant benaderd wordt kost dat veel tijd, om alles steeds uit te leggen. Je wil ook groeien in je geloof, zoals je dat in het christendom ook hebt.”

Inmiddels is de ramadan, de vastenmaand voor moslims, al over de helft. Van Klaveren viert zijn tweede editie. Het is nu in elk geval een stuk rustiger dan vorig jaar. “Afgelopen keer was niet echt een ijkpunt. Het was de eerste keer en ik heb toen veel lezingen gegeven en bezoekjes gebracht. Ik werd geleefd door mijn persoonlijke omgeving. Mijn familie was heel kritisch en had veel vragen, wat overigens logisch is." En ook dit jaar gaat het niet zoals gewoonlijk, maar nu door de coronacrisis.

Het verschil tussen vorig jaar en nu is daarom groot. Bij zijn eerste ramadan kwam hij veel in de moskee. “Eigenlijk elke dag wel. Dat was fijn, zeker voor een bekeerling zoals ik. Nu ben ik er nog geen enkele dag geweest, want de moskee is gesloten.” Het samenzijn mist hij. Ook het afsluitende Suikerfeest zal anders zijn. Vorig jaar vierde Van Klaveren dat met geloofsgenoten. Dat zal nu niet gaan.

Aan tafel zonder eten

Daar komt nog bij dat zijn gezin niet hetzelfde geloof heeft. Zijn vrouw is nog altijd christelijk en de kinderen nog heel jong. Thuis vindt hij ook geen geloofsgenoten. Maar dat deert hem niet. “Mijn vrouw kookt nog steeds voor mij, daarbij houdt ze rekening met de voedselvoorschriften. Hartstikke lief.” Als hij thuis is rond etenstijd zit hij gewoon aan tafel met zijn vrouw en kinderen, alleen dan zonder eten. “Met drie jonge kinderen is avondeten sowieso een heel avontuur, dus soms eet mijn vrouw ook later, met mij.” Zo houdt het gezin Van Klaveren rekening met elkaar. Alleen in de verdere familie is er soms nog wat onbegrip. “Die vindt het nog steeds niet altijd even leuk. Dat begrijp ik ook.”

Ondertussen vult hij zijn dagen, onder andere als directeur van het Islam Experience Centre (IEC). Een organisatie die ‘een virtuele reis door de geschiedenis van de Islam’ aanbiedt, voornamelijk op scholen. “We hebben proefdagen gehad, in september gaan we formeel van start.” Het IEC biedt, met behulp van VR-brillen, een reis door de islam, waar klassen achteraf over door kunnen praten. “Tot nu toe zijn we voornamelijk op basisscholen en bij studentenverenigingen geweest, maar in september gaan we ook naar middelbare scholen.”

Volgend jaar beter?

Het is een bijzondere tijd voor Van Klaveren, die nog in afwachting is van zijn eerste ‘gewone’ ramadan. Van Klaveren lacht: “Volgend beleef ik hopelijk een normale ramadan, als God het wil.” En hij ziet toch ook nog wel een voordeel in de huidige situatie: “Ik merk dat ik veel meer toekom aan de inhoud van het geloof. Dat is mooi.”

 

Bekijk hieronder de uitzending van NieuwLicht waarin Van Klaveren uitlegt waarom en hoe hij zich bekeerde tot de islam.