Hoe doet Willem-Alexander het?

In de afgelopen maanden is er een hele hoop gebeurd. Ook voor koning Willem-Alexander zijn dit gekke tijden, waarin ook hij zich moet aanpassen. Premier Rutte leidt ons land weliswaar door deze crisis heen, maar welke rol speelt de koning ondertussen? Is het koningshuis van toegevoegde waarde in deze coronacrisis?

Hoe doet Willem-Alexander het?

Koning Willem-Alexander heeft in de afgelopen maanden verschillende instellingen bezocht of gebeld, om te kijken welke gevolgen de coronacrisis heeft voor hen. Hieronder een aantal van zijn bezoeken op een rijtje.

Bezoek Tilburg

Op 24 maart bracht koning Willem-Alexander een bezoek aan de GGD in Tilburg. Hier werd enkele weken daarvoor de eerste coronabesmetting van Nederland gemeld. Hij heeft zo met zijn eigen ogen kunnen zien hoe er in Noord-Brabant gestreden wordt tegen het coronavirus.

Jeroen Bosch Ziekenhuis

Op 7 april bracht de koning een bezoek aan het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Hij bezocht het ziekenhuis om van dichtbij te zien hoe zij omgaan met coronapatiƫnten en hoe de reguliere zorg nu is geregeld.

Gesprek gehandicaptenzorg

De locatie De Hage in Rijssen van Philadelphia Zorg kreeg op 2 april een bijzonder telefoontje. De koning wilde graag weten hoe deze periode wordt ervaren door de bewoners en medewerkers in de gehandicaptenzorg en daarom ging hij in gesprek met hen door middel van beeldbellen. Hij was benieuwd hoe zij met elkaar omgaan in deze lastige en emotionele situatie.

Videoverrassing voor basisschoolleerlingen

Omdat de scholen gesloten zijn, bezocht Willem-Alexander op 15 april basisschool de Fontein in Den Haag om te kijken wat de gevolgen van de maatregelen zijn in het basisonderwijs. Voor de leerlingen die op dat moment een online les kregen, was het een grote verrassing om de koning ineens in beeld te zien verschijnen.

Bezoek UWV

Op 21 april bracht koning Willem-Alexander een bezoek aan UWV in Amsterdam. Hij sprak hier met de medewerkers over onder meer de stroom van honderden vragen van werkgevers en over de nieuwe werkprocessen die zijn ontstaan door deze crisis.

Verrassingsbezoek zorgcentrum

Op donderdag 23 april bezocht de koning de woonzorglocatie Lindendael in Hoorn. Hij heeft daar verschillende gesprekken gehad over de invloed van het coronavirus en de maatregelen. Het bezoek werd afgesloten in de binnentuin met een muzikaal optreden. De bewoners en medewerkers konden de Koning op afstand nog even begroeten.

Waardering voor de Koning

Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat het grootste deel van Nederland tevreden is met hoe de koning zich opstelt in deze crisis. 72 procent van de ondervraagden vindt dat Willem-Alexander het goed doet en dat hij een verbindende factor is. Wat vind jij? Is onze koning van toegevoegde waarde in deze coronacrisis? Of vind je dat dit allemaal niet nodig is?