Is een zelfgemaakt mondkapje nuttig?

Vanaf 1 juni zijn mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht. Dat maakte Mark Rutte afgelopen woensdag tijdens de persconferentie bekend. Maar hoe we daaraan moeten komen, moeten we zelf regelen. Veel mensen maken daarom zelf een mondkapje, maar hoeveel nut heeft dat en is het veilig?

Is een zelfgemaakt mondkapje nuttig?

Microbioloog Bert Niesters zei in Dit is de Dag dat het hem verbaasd dat de overheid mondkapjes gaat verplichten. "Als je het dragen van een mondkapje gaat aanbevelen, dan moet je wel de goede mondkapjes aanbevelen. En niet iets zeggen van: je maakt zelf maar een mondkapje en je kunt op de pagina van de rijksoverheid vinden hoe je dat doet. Je doet het goed of je doet het niet goed."

Daar sluit mondkapjesimporteur Sywert van Lienden zich bij aan. Hij wijst ook op het gebrek aan effectiviteit van zelfgemaakte mondkapjes. "Je moet absoluut niet met katoenen doekjes voor je mond gaan ademen. Ik heb dit bij een technische universiteit laten testen en je ziet dat de zelfgemaakte mondkapjes vier keer minder effectief zijn."

Toch is er ook begrip voor de keuze van de overheid. "De redenering van de overheid is nu, als je geen 1,5 meter afstand kunt houden, dan is het dragen van een mondkapje nuttig. Ook al geven deze mondkapjes geen honderd procent bescherming," aldus wetenschapsjournalist Jop de Vrieze.

Schaarste

Volgens van Lienden komen zowel medische als niet-medische mondmaskers uit dezelfde productielijn, alleen gaat er een andere verpakking omheen. Het probleem is alleen dat we die mondkapjes hier moet krijgen. "Er is een idee in de wereld dat er een schaarste is van dit soort producten. En die schaarste bestaat niet in China."

Ook Niesters is verbaasd dat Nederland niet aan mondkapjes kan komen. Hij noemt het vooral een logistiek en organisatorisch probleem. "Hoe kan het dat alle andere landen wel genoeg mondkapjes hebben en wij niet?" 

Van Lienden: "China is ontzettend veel mondkapjes aan het maken. Je moet als land melden bij een fabriek en zorgen dat dit in een grote loods in de polder wordt opgeslagen. En vervolgens ga je kijken waar in Nederland de mondkapjes nodig zijn. Zo gaat het ook in Frankrijk en zou het in Nederland ook moeten."

Zelfgemaakt

Zolang dit probleem niet is opgelost, moeten we toch op een andere manier aan ons mondkapje komen. De moeder van De Vrieze maakt ook zelf mondkapjes en hij gebruikt ze. "Het zelfgemaakte mondkapje geeft geen honderd procent bescherming. Maar het idee is dat we met mondkapje minder besmettingen krijgen, dan zonder. Zolang er nog niets is, is het beter dan geen mondkapje dragen."

Luister hier de hele uitzending terug.