In het begin van de coronacrisis verschenen er verschillende nieuwsberichten waarin stond dat jongeren de maatregelen aan hun laars lapten. Een maand geleden werd er gemeld dat meerdere jongeren zijn opgepakt omdat zij ouderen uitscholden en bespuugden en daarbij zeiden dat ze corona hadden. Dit zijn voorbeelden van incidenten waarbij jongeren zijn betrokken en ook op Hemelvaartsdag ging het mis.
Boa het ziekenhuis in geslagen
Op Hemelvaartsdag zijn op het strand van IJmuiden meerdere buitengewoon opsporingsambtenaren (boa) belaagd door een groep jongeren. Een handhaver is zelfs naar het ziekenhuis gebracht met hoofdletsel als gevolg van de mishandeling. Hij zou de jongeren hebben aangesproken omdat zij van een pier probeerden af te springen, waar dat niet was toegestaan. Toen de boa een van de jongeren aan wilde houden omdat hij geen identiteitskaart bij zich had, escaleerde de boel en werden de handhavers mishandeld.
Tekst gaat door onder de video
Beelden van het incident
Geen handhaving meer
Naar aanleiding van het incident op Hemelvaartsdag overwegen de vakbonden van boa’s actie te voeren om meer uitrusting te krijgen, zodat zij zich beter kunnen verdedigen. Het is namelijk niet de eerste keer dat handhavers worden belaagd. Volgens de bonden nemen de geweldsincidenten toe doordat de boa’s nu worden ingezet voor de handhaving van coronamaatregelen.
Gisteren kondigden handhavers in Rotterdam al aan dat ze uit protest drie dagen geen boetes zullen uitschrijven, omdat ze uitgerust willen worden met een wapenstok en pepperspray. Richard Gerrits, voorzitter van vakbond BOA-ACP, zei in het NOS Radio 1 Journaal dat veel boa’s landelijk actie willen gaan voeren. Dit zou kunnen beteken dat boa’s alleen nog toezicht houden, maar niet meer handhaven. “Handhaven kost op dit moment gewoon beschadigde mensen.”
Rutte daagt jongeren uit
Begin deze week daagde Mark Rutte jongeren uit om mee te denken over het coronabeleid. Tijdens de persconferentie zei hij dat hij begrijpt dat het voor hen allemaal erg lastig is, maar de ze het erg goed volhouden. “We zien dat verreweg de meeste kinderen en jongeren in Nederland zich ontzettend goed hebben aangepast en zich ook aan de regels houden”, aldus Rutte.
Daarnaast zegt hij dat niemand weet hoe het land er de komende tijd uit gaat zien. Rutte: “Mijn collega’s in het kabinet en ikzelf vinden het belangrijk dat jullie daarover gaan meedenken en mee gaan praten, want het gaat uiteindelijk om jullie toekomst. Jullie ideeën en creativiteit zijn dus heel hard nodig. En daarom daag ik jullie uit om kritiek te leveren, het liefst opbouwend natuurlijk.”
Een grotere stem voor jongeren?
Ondanks dat er bij een aantal onacceptabele incidenten jongeren zijn betrokken, gedraagt het overgrote deel van de jongeren zich wel goed. Is het daarom goed dat zij mogen meedenken over het coronabeleid? En haalt het misschien juist bepaalde frustraties weg? Of doen zich te vaak respectloze situaties voor en zou dat eerst minder moeten worden, voordat zij een stem krijgen in het bepalen van het coronabeleid?