Laten we de tweede christelijke feestdagen in de etalage zetten

Column Mirjam Sterk, voormalig Tweede Kamerlid CDA

Toen vorige week op Hemelvaartsdag iedereen heerlijk in de tuin zat, zwoegden mijn kinderen achter hun laptop op hun huiswerk, terwijl de regen tegen de ramen sloeg. Maar afgelopen maandag waren de rollen omgekeerd. In Nederland was iedereen al weer naar het werk getogen terwijl hier het hele land in de zon Memorial Day vierde, de herdenking van alle mensen die hun leven hebben gegeven voor het land Amerika.

Laten we de tweede christelijke feestdagen in de etalage zetten

Eigenlijk pas sinds ik in Amerika woon, realiseer ik me de relativiteit van die vrije dagen. Vroeger dacht ik dat iedereen tweede Kerst-, Paas of Pinksterdag vierde en vrij had. Ze waren heilig voor me. Het waren dagen die niet zozeer in het teken stonden van de christelijke achtergrond van de dagen, maar vooral een dag om er op uit te gaan of een lang weekend te gaan kamperen. 

Maar in het christelijke Amerika kennen ze deze dagen helemaal niet. Ze kennen wel een heleboel andere feestdagen: Memorial Day dus, maar ook Martin Luther King Day, waarop de Amerikanen de strijd voor gelijkheid van iedereen herdenken of Columbus Day, de dag waarop Amerika werd ontdekt. Dagen die ook echt gevierd en herdacht worden. Mijn kinderen kunnen inmiddels haarfijn uitleggen wat elke dag inhoudt. Dat kun je van onze tweede Pinksterdag nauwelijks meer zeggen. Waarom zou je dus nog dagen vieren die grotendeels van hun betekenis zijn ontdaan?

Christelijke feestdagen in de uitverkoop

Ik denk dat het tijd is onze ‘tweede’ christelijke feestdagen in de uitverkoop te zetten en nieuwe nationale vrije dagen voor terug te plaatsen. Tradities zijn vloeibaar en passen zich steeds aan. Zo was tweede Kerstdag pas sinds 1964 een vrije dag en kenden we eerder zelfs vier (!) Kerstdagen. 

Ideeën genoeg. Waarom geen nationale dag dat we vieren dat de slavernij is afgelopen zodat we eindelijk erkennen wat hen in onze naam is aangedaan? Of nu de ramadan voorbij is het Suikerfeest vieren met een vrije dag? Wat mij betreft zou er ook een dag in het jaar onze democratie gevierd mogen worden. En wat te denken van een dag waarop we stilstaan bij wat we ontdekt hebben door het coronavirus: hoe belangrijk omzien naar elkaar is en het samen de schouders eronder zetten in moeilijke tijden. 

Waar staan we voor als samenleving?

Het zal ongetwijfeld veel discussie op leveren. Veel christenen voelen het mogelijk afschaffen van de vrije dag van Hemelvaart of tweede Pinksterdag als een inbreuk op hun geloof. Hoewel er in de bijbel nergens staat dat het ‘vrije’ dagen moeten zijn. Of anderen die het heerlijk vinden dat in mei er zoveel vrije dagen zijn zodat ze er goed op uit kunnen trekken. Welke dagen dan en waarom? Maar juist dat gesprek is wezenlijk want deze dagen zijn een uitdrukking van wat we als samenleving zijn en waar we voor staan.  

Laten we daarom beginnen 5 mei weer een dag te maken waarop iedereen vrij heeft. Vrijheid van onderdrukking kan niet genoeg gevierd worden. Dat realiseer ik me in deze tijden meer dan ooit..