Met elke dag dichter bij de dood

Column Marijn Welten. Ze heeft darmkanker met uitzaaiingen in haar longen

Vandaag is het 'de nationale dag met aandacht voor sterven'. Hoe leef je je leven als je elke dag dichter bij de dood komt? Marijn Welten heeft darmkanker, met uitzaaiingen in haar longen. In haar column legt ze uit wat dit voor haar betekent, nu ze weet dat ze niet lang meer leeft. "Dat ik 2021 haal is maar een hele kleine kans."

Met elke dag dichter bij de dood

Je ziet er helemaal niet ziek uit! Dat zijn vaak de eerste woorden die mensen tegen me zeggen wanneer ik ze tegenkom. En het klopt. Ik zie er niet uit als de gemiddelde palliatieve kankerpatient, maar ik zie wel degelijk verschil in hoe ik eruit zag voor de kanker en nu. Als mensen tegen me zeggen dat ik er niet ziek uitzie reageer ik meestal met : ‘van buiten zie je ook niet, maar van binnen ben ik echt rot.’ 

Soms zou ik deze mensen willen geloven... dat ze gelijk hebben met wat ze zeggen. Want wat zou ik graag niet ziek zijn. Geen kanker hebben en zeker niet palliatief zijn. 

Slechte droom

Ik heb nu een goede periode en kan best wat doen. Niet te veel omdat ik veel rust nodig heb, maar het kan. Mijn dag bestaat uit een aantal goede momenten en tijdens die momenten denk ik weleens: ‘Zie je wel.. zou het gewoon een hele slechte droom zijn.. dat ik dadelijk wakker wordt en geen darmkanker met uitzaaiingen heb..?’ 

Maar ik ga niet wakker worden uit een slechte droom. Ik zit in die slechte droom. Ik word niet meer beter en hoe lang ik nog te leven heb dat weten ze niet, maar dat ik 2021 haal is maar een hele hele hele kleine kans. 

Ik leef nog

En je kunt bij zulk nieuws bij de pakken neer gaan zitten en alleen maar jezelf afvragen: waarom ik? Je zorgen maken en jezelf zielig vinden. Of je kunt denken: ‘Waarom de rest wel en ik niet?’ Één op de drie krijgt kanker. Dat zijn helaas de cijfers. Dus je kunt ook denken: Okay, ik heb het. En dat is echt klote, maar ik ben er nog. Ik ga niet ineens dood aan een auto-ongeluk of hartaanval. Ik heb extra tijd. Tijd om te leven. Bewust te leven. Dingen te doen die ik nog graag wilde doen.. en rustig afscheid nemen. Beetje bij beetje. Elke dag komt dichter bij de dood, maar ik leef nog! Ik leef!

 

Op Instagram vertelt meer Marijn over haar leven en hoe ze omgaat met haar ziekte. Je kunt haar volgen via Longtrutjes (want dat zijn de uitzaaiingen in haar longen, longtrutjes).