Migrantenkerken krijgen steun uit noodfonds

De coronacrisis raakt ook kerken. En migrantenkerken misschien nog wel wat harder dan traditionele kerken. Om steun te bieden werd er eind maart een noodfonds opgericht. Inmiddels hebben de eerste 24 kerken financiële hulp gekregen.

Migrantenkerken krijgen steun uit noodfonds

Beeld uit de NieuwLicht-uitzending over waarom juist migrantenkerken in de problemen komen door de coronacrisis.

 

De afgelopen weken klopten 55 kerken bij het noodfonds aan. Een deel van die kerken werd geholpen met niet-financiële hulp, vertelt Madelon Grant: “We verwijzen bijvoorbeeld door naar andere fondsen, of we helpen ze bij aanvragen. Soms hebben kerken vragen over personeelszaken, ook daarin proberen we te helpen en te ondersteunen.” En soms zijn er kerken die na de eerste, initiële stress, merken dat ze geen aanvraag in hoeven te dienen. Zo helpt het noodfonds soms financieel, maar soms ook gewoon door te sparren of advies te geven. Een advies kan bijvoorbeeld zijn om het gesprek aan te gaan met de verhuurder of hypotheekverstrekker, om te vragen om coulance. “Dat is een tijdelijke oplossing en het is niet altijd duidelijk of over een half jaar die rekening alsnog komt. Maar het geeft wel tijdelijke verlichting.”

Grant is coördinator bij Samen Kerk in Nederland (SKIN), een koepelorganisatie van migrantenkerken en internationale kerken in Nederland. SKIN vormt samen met een aantal andere organisaties zoals SOFAK en Theoloog des Vaderlands Samuel Lee de coalitie Samen Kerk = Samen Sterk, die eind maart het noodfonds opzette.

De nood blijft

Er kwamen veel vragen binnen en er is veel werk verzet, zegt Grant. “We kregen veel respons op onze oproep om geld te doneren. Dat is mooi. Het was toch een beetje afwachten hoe men zou reageren. Het is fijn dat we kerken kunnen helpen, daar ben ik dankbaar voor. Maar de nood blijft.” De coronacrisis is nog niet afgelopen. Tot nu toe zijn vooral de ontstane tekorten slechts deels gevuld. Op 1 juli mogen kerken weer met honderd mensen samenkomen, maar tot die tijd zijn er nog zes weken te overbruggen. “Bovendien zal het kerkelijk leven niet direct helemaal bij het oude zijn”, verwacht Grant.

Kerken bepalen zelf of ze een aanvraag indienen bij het noodfonds. Maar er zijn wel bepaalde criteria. Er moeten nou eenmaal keuzes gemaakt worden. Grant: “Het moet gaan om problemen die ontstaan zijn door de coronacrisis. En om problemen met de vaste lasten. Wij kunnen dan helpen om te voorkomen dat kerken het gebouw kwijtraken of failliet gaan. Migrantenkerken zijn soms al zo lang op zoek naar een gebouw. Als ze die nu verliezen voelt het alsof we tien jaar terug in de tijd gaan. Voor andere financiële problemen proberen we zoveel mogelijk door te verwijzen naar andere kanalen.” Verder wordt er onder andere ook gekeken naar de kwetsbare doelgroep die kerken bereiken.

Teleurstellen

Niet iedereen kan geholpen worden. Geld kun je maar één keer uitgeven. Sommige kerken moeten teleurgesteld worden. Bijvoorbeeld omdat de problemen niet ontstaan zijn door de coronacrisis, maar al langer speelden.

Ondertussen gaat het werk gewoon door. Nog steeds komen er aanvragen binnen. Van kerken die wat laat waren met het ontdekken van het noodfonds. Of van kerken die het tot nu toe hebben gered, maar voor wie de periode tot 1 juli toch te lang is. Bovendien zijn er kerken die niet altijd weten waar ze aan toe zijn. Grant: “In Rotterdam zijn er bijvoorbeeld twee kerken die nu coulance hebben gekregen van de gemeente, maar die nog niet hebben gehoord wat dat op langere termijn betekent. Gaat de gemeente de huur van afgelopen maanden alsnog terugvragen? Het zou zomaar kunnen. Dus is alle steun voor het noodfonds nog steeds van harte welkom. Ik denk dat we zeker nog wel tot 1 september bezig zullen zijn.”

 

Kijk hieronder de uitzending van NieuwLicht terug. Over waarom juist migrantenkerken hard worden getroffen door de coronacrisis.