Moederdag is niet voor iedereen een feestje

Elk jaar slaan de reclames ons weer om de oren. Moederdag is in aantocht, dus je moet wel even wat kopen voor je moeder. Ook vrouwen die geen kinderen kunnen krijgen, om wat voor reden dan ook, ontkomen er niet aan. Mede daarom is Moederdag niet voor iedereen een feestelijke dag.

Moederdag is niet voor iedereen een feestje

Foto: Frank Schoevaart

 

Ook Marleen Bekker worstelde ermee. Tegen haar zin heeft ze geen kinderen. En dus staat Moederdag niet in het teken van ontbijtjes op bed en tekeningen gemaakt door kinderhandjes. “Er komt nooit iemand naar jou toe. Iemand die ontbijt op bed brengt of een gedichtje maakt.” Wel merkt ze dat de dag niet meer zo beladen was als voorheen. “Dit jaar heb ik er opvallend weinig last van, maar de reclames kunnen normaal wel prikken. Of je ziet op Facebook dat mensen het hebben over wat ze van hun kinderen hebben gekregen. Dat kan wel eens pijnlijk zijn. Facebook kun je nog ontlopen, maar de reclames, daar ontkom je niet aan.”

Daarom gaf ze vorig jaar op Moederdag een cabaretvoorstelling waarin kinderloosheid centraal stond. Bij wijze van troost. Zodat ook vrouwen zonder kinderen iets te doen hadden op Moederdag. Ook dit jaar zou ze spelen in het Icoon-theater in Amersfoort, maar door corona gaat dat niet door. Nu komt ze met een online talkshow als alternatief.

Vorig jaar bleef het niet alleen bij de cabaretvoorstelling, Bekker wilde meer bieden. Daarom organiseerde ze vorig jaar ook een nagesprek, waarin zowel moeders als niet-moeders met elkaar in gesprek konden. Over de voorstelling, maar ook om ervaringen te delen. En bezoekers kregen na afloop een kindertekening mee. “Mijn eventmanager had de klas van haar kind ingeschakeld, zodat iedereen een tekening kreeg.” Ook voor dit jaar had ze wat extra’s bedacht: ze heeft een fotograaf gevonden die een serie maakte over gemis. In de foyer zou hij een expositie houden. “Daar had ik me erg op verheugd”. Maar corona gooit roet in het eten.

Luchtigheid

De reacties waren vorig jaar erg positief, vertelt ze. “Er zijn wel veel boeken te vinden over het onderwerp, maar iets met luchtigheid, humor, dat is er bijna niet. Daardoor merkte ik aan het publiek dat ze er heel veel zin in hadden. Voor heel veel mensen is het herkenbaar. Er wordt veel gelachen, maar ook gehuild. Heel mooi.” De herkenning zit hem vooral in het gemis, denkt Bekker. “Veel mensen voelen dat ze er alleen mee zijn. Ik hoorde vaak van mensen dat ze nog nooit zoiets leuks hadden gehad op Moederdag.”

Om ook in coronatijden iets te doen, organiseert ze nu een ‘luchtige’ talkshow, online. Met drie gasten heeft ze het over het onderwerp. “Voor iedereen die iemand mist rondom Moederdag. Een kind, of je moeder. Misschien wel omdat ze in quarantaine zit in het verpleeghuis.”

Kindvrij

Nog steeds wordt ze soms geprikt door de reclames rond Moederdag. “Maar ik voel me nu kindvrij, in plaats van ongewenst kinderloos. Ik ben tegenwoordig ook blij met het leven wat ik wel heb. Natuurlijk was ik strontjaloers op vriendinnen waarbij het leek alsof ze allemaal makkelijk kinderen kregen. Maar ik probeer nu te kijken naar de dingen die ik wel heb. Dat is het grootste cadeau wat je jezelf kan geven. Het vraagt ook moed, omdat je moet loslaten wat je voor je zag. En het is een lang rouwproces. Maar als je die slag weet te maken, wordt ook Moederdag minder pijnlijk.”

 

De talkshow van Bekker over kinderloos zijn is zondagavond 10 mei van 20:00 uur tot 21:30 te zien op www.marleenbekker.com/geen-moederdagshow. Haar cabaretvoorstelling is verplaatst naar september, als corona het dan weer toelaat.