Opnieuw brand in zendmasten

Afgelopen nacht was het opnieuw raak: er werden weer zendmasten in brand gestoken, dit keer in Den Haag. De afgelopen weken brak in meer dan twintig zendmasten brand uit, verspreid over het hele land.

Opnieuw brand in zendmasten

Er wordt nog onderzocht of het in deze twee gevallen ook om brandstichting gaat, maar eerder werden verspreid over Nederland al wel zendmasten in brand gezet. De politie pakte al drie verdachten op. De vernielingen van zendmasten zijn mogelijk gericht tegen het uitrollen van het 5G-netwerk. Er gaan complottheorieƫn rond dat er een verband zou zijn tussen het 5G-netwerk en de verspreiding van het coronavirus, maar daar is geen enkel bewijs voor. 5G is de snellere variant van de huidige 3G- en 4G-netwerken.

Kort geding

Dat de zendmasten juist in Den Haag in brand werden gestoken is mogelijk geen toeval. In die stad dient vandaag een kort geding, aangespannen door stichting Stop5GNL, tegen de Nederlandse staat. De stichting wil de uitrol van het 5G-netwerk voorkomen, omdat de staat nog niet voldoende onderzoek zou hebben gedaan naar de mogelijke gevolgen van de straling van het netwerk. De stichting zegt dat de straling gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid van mens en dier. De stichting heeft uitdrukkelijk verklaard niets met de branden te maken te hebben.

Eerder waarschuwde minister Ferd Grapperhaus de brandstichters al. De daders spelen met levens en kunnen vrij forse gevangenisstraffen tegemoet zien, zei hij. Dit omdat de zendmasten er voor zorgen dat er noodoproepen naar de hulpdiensten gedaan kunnen worden.

Wat denk jij?

Maak jij je zorgen om de uitrol van het 5G-netwerk, ook al is er geen bewijs dat het schadelijk is?