Praat mee over eenzaamheid!

NieuwLicht onderzoekt...

De term ‘eenzaamheid’ is momenteel een veelgehoorde. Willem-Alexander riep op tot het stoppen van het eenzaamheidsvirus en landelijk zijn er zo’n zestig initiatieven tegen eenzaamheid onder ouderen opgestart. Maar wat verstaan we eigenlijk onder eenzaamheid? Zit er een taboe op te kennen geven dat je eenzaam bent? En is het alleen een probleem onder ouderen of ook onder andere leeftijdsgroepen? Redacteur Marieke wil graag samen met jullie op zoek naar wat eenzaamheid betekent op persoonlijk en maatschappelijk gebied. Praten jullie mee?

Praat mee over eenzaamheid!

Eenzaam; wat is dat eigenlijk? Volgens VanDale.nl betekent het 'zonder gezelschap'. Maar is die definitie wel volledig? Is zonder gezelschap zijn een voorwaarde om je eenzaam te voelen of kan eenzaamheid ook bestaan temidden van een rijk sociaal leven? Dagelijks naar je werk gaan en je toch alleen voelen. Getrouwd zijn en tegelijkertijd dagelijks eenzaamheid ervaren.

Daarom mijn eerste vraag aan jullie: wat betekent eenzaamheid voor jou?

Voel jij je wel eens eenzaam?

Zelf hou ik van alleen zijn. Een leeg huis of zelfs alleen op vakantie; voor mij een groot goed. Maar ik heb makkelijk praten, want ik ben gezegend met een liefde en kinderen. Toch kan ik vlagen van eenzaamheid ervaren. Juist als ik in grote groepen ben en het gevoel heb dat ik niet goed aansluit. Dan voel ik me anders dan de rest en heb ik het gevoel er niet echt bij te horen. Maar zoals gezegd; dat zijn vlagen en van voorbijgaande aard.

Wat als je je langere tijd eenzaam voelt? En het niet van voorbijgaande aard is? Voor hoeveel mensen zou dat gelden?

Eenzamer door corona

Nu we leven in een tijd van social distancing wordt bij veel mensen inzichtelijk hoe ze zich echt voelen. Voor sommigen staat het leven op z'n kop doordat alle sociale activiteiten wegvallen. Anderen gedijen juist prima bij meer rust. En voor sommigen zal er weinig verschil zijn, omdat er altijd al social distancing was in hun leven. De sociale structuur ontbrak al en de coronacrisis heeft die situatie verbeterend noch verslechterd. Hoe zit dat bij jou?

Wat heb je nodig?

Eenzaamheid willen definiëren en in kaart willen brengen is één ding. Nog veel belangrijker is het om eenzaamheid te verminderen en terug te dringen. Maar hoe? Als er een pasklare oplossing was geweest, hadden we dit gesprek nu niet hoeven voeren. Daarom ben ik benieuwd naar jullie mening hierover. Zijn we met alle landelijke en regionale initiatieven goed bezig of is er meer nodig? En wat is er dan echt helpend?

Uiteraard realiseer ik me dat eenzaamheid een subjectief begrip is en dat persoonlijke situaties verschillen. Daarom ben ik benieuwd naar jouw verhaal en jouw behoefte. Wat zou jij nodig hebben? Laat hieronder jouw verhaal achter of mail me via marieke.gouka@eo.nl.

Praat mee in onze besloten Facebookgroep

Omdat niemand eenzaam zou moeten zijn, heeft NieuwLicht een besloten Facebookgroep. In de groep kunnen verhalen gedeeld kunnen worden en zullen wij artikelen en initiatieven delen. Wil je lid worden van deze groep? Meld je dan hier aan