Ruttes advies voor kerken: 'kom niet met dertig man samen'

28 mei 2020

Tijdens het crisisberaad op woensdagavond adviseerde premier Mark Rutte kerken om ook na 1 juni zo klein mogelijke diensten te organiseren. Waar cafés en restaurants na het pinksterweekend wel weer dertig personen gaan toelaten, zou het volgens Rutte onverstandig zijn als kerken dat ook gaan doen.

Ruttes advies voor kerken: 'kom niet met dertig man samen'

Het maximumaantal van dertig personen geldt nu ook al, maar vrijwel alle kerken hebben het de afgelopen tijd gehouden bij een online kerkdienst. Vanaf maandag 1 juni gaan de horecagelegenheden, musea en bioscopen weer open voor dertig personen, exclusief het personeel.

Risico's

Veel kerken hebben in de afgelopen tijd ook gekeken naar hoe er na het pinksterweekend weer diensten voor dertig personen kunnen worden georganiseerd, maar premier Rutte wijst erop dat het beter is om daar nog even mee te wachten. “Los van de uitbreiding naar dertig personen, is het toch verstandig om voorlopig nog even op heel kleine bezetting te draaien,” aldus Rutte tijdens het crisisberaad.

De reden hiervoor is dat er nog te veel risico’s aan verbonden zijn. Hij verwijst naar Duitsland, waar er na een kerkdienst in Frankfurt 107 nieuwe besmettingsgevallen zijn vastgesteld. “Je zag net ook weer berichten uit Duitsland, waar er toch helaas weer bij kerkdiensten dingen zijn misgegaan. Dus we moeten daar heel zorgvuldig mee zijn.”

Te weinig kennis

Op de vraag of er gezongen mag worden in de kerk, kon Rutte woensdag nog geen antwoord geven. Wel adviseert hij om de diensten voorlopig nog online uit te zenden. “Op dit moment lijkt dat mij verstandig, omdat je toch ziet dat er een paar plekken waren in Nederland, waar toch een behoorlijke uitbraak van het virus is geweest. Ook in kerken. Dus we moeten echt heel zorgvuldig zijn. We weten het gewoon allemaal nog niet precies,” aldus Rutte.

Wat vind jij?

Dat er wordt geadviseerd om kerkdiensten voorlopig op een zo klein mogelijke bezetting te laten draaien terwijl restaurants weer opengaan, klinkt wat tegenstrijdig. Toch geeft Rutte aan dat een kerkdienst met dertig man risico’s oplevert en dat er nog te weinig bekend is om de diensten op te schalen. Wat vind jij? Is het goed om voorlopig nog voorzichtig te zijn en eventuele risico’s te vermijden? Of zouden kerken hun deuren ook weer moeten openen, nu de horecagelegenheden, musea en bioscopen dat doen?